Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE

PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZESMAKOWITY KURCZAK NA PARZE, czyli filet z kurczaka, brokuły, młode ziemniaki, a całość polana bardzo aromatycznym i orzeźwiającym sosem pietruszkowym. Mięso ugotowane na parze jest niezwykle soczyste, warzywa "chrupiące", a nie przegotowane - wyglądają przepięknie. Wszystkie smaki oraz składniki odżywcze zamknięte w potrawie . Polecam przepis na tego kurczaka!

 

---------------------------------
Liczba porcji : 4
---------------------------------

SKŁADNIKI:
  •  1 kg filetu z kurczaka
  • 1 głowa średniego brokułu
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 przyprawy do gyrosa
  • 2 kopiaste łyżeczki łagodnego keczupu
  • 1/2 filiżanki oliwy
  • młode ziemniaki + 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sól
  • sos pietruszkowy (przygotowany według tego przepisu >>> )

PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZE
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek, ewentualnych kostek, myjemy, osuszamy - kroimy na większe kawałki.

Krok 2.
W miseczce przygotowujemy przyprawy -mieszamy oliwę z przyprawą do kurczaka, przyprawą do gyrosa i keczupem - nacieramy mięso i odstawiamy na chwilę.

Krok 3.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.

Krok 4.
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy - mieszamy z koperkiem oraz niewielką ilością soli.

Krok 5.
Danie przygotowane zostało  w parowarze z trzema poziomami - na samym dole układamy ziemniaki, na środkowym mięso, a na samej górze różyczki brokułu.

Całość gotujemy około 40 - 45 minut. 
Jeżeli brokuły ugotują się wcześniej to je zdejmujemy - podobnie mięso (trzymamy w cieple)
U mnie wszystkie składniki parowały się przez 40 minut.

Krok 6.
Przygotowujemy sos pietruszkowy według tego  przepisu >>>

Na wygrzanych talerzach układamy róże brokułów, kawałki kurczaka kroimy w grubsze plastry - układamy obok brokułów, dodajemy ziemniaki, całość polewamy gorącym sosem pietruszkowym.

Smacznego :)



PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZE


PRZEPIS NA KURCZAKA NA PARZE

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger