SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE
/
0
SMAKOWITY KURCZAK NA PARZE, czyli filet z kurczaka, brokuły, młode ziemniaki, a całość polana bardzo aromatycznym i orzeźwiającym sosem pietruszkowym. Mięso ugotowane na parze jest niezwykle soczyste, warzywa "chrupiące", a nie przegotowane - wyglądają przepięknie. Wszystkie smaki oraz składniki odżywcze zamknięte w potrawie . Polecam przepis na tego kurczaka!
---------------------------------
Liczba porcji : 4
---------------------------------
SKŁADNIKI:
- 1 kg filetu z kurczaka
- 1 głowa średniego brokułu
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1/2 przyprawy do gyrosa
- 2 kopiaste łyżeczki łagodnego keczupu
- 1/2 filiżanki oliwy
- młode ziemniaki + 1/2 pęczka posiekanego koperku
- sól
- sos pietruszkowy (przygotowany według tego przepisu >>> )
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Mięso kurczaka oczyszczamy z błonek, żyłek, ewentualnych kostek, myjemy, osuszamy - kroimy na większe kawałki.
Krok 2.
W miseczce przygotowujemy przyprawy -mieszamy oliwę z przyprawą do kurczaka, przyprawą do gyrosa i keczupem - nacieramy mięso i odstawiamy na chwilę.
Krok 3.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
Krok 4.
Ziemniaki obieramy lub dokładnie szorujemy - mieszamy z koperkiem oraz niewielką ilością soli.
Krok 5.
Danie przygotowane zostało w parowarze z trzema poziomami - na samym dole układamy ziemniaki, na środkowym mięso, a na samej górze różyczki brokułu.
Całość gotujemy około 40 - 45 minut.
Jeżeli brokuły ugotują się wcześniej to je zdejmujemy - podobnie mięso (trzymamy w cieple)
U mnie wszystkie składniki parowały się przez 40 minut.
Krok 6.
Przygotowujemy sos pietruszkowy według tego przepisu >>>
Na wygrzanych talerzach układamy róże brokułów, kawałki kurczaka kroimy w grubsze plastry - układamy obok brokułów, dodajemy ziemniaki, całość polewamy gorącym sosem pietruszkowym.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz