SOS PIETRUSZKOWY
/
6
SOS PIETRUSZKOWY, jest łatwy i szybki w przygotowaniu - świetny dodatek do warzyw lub mięs np. pieczonego kurczaka. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany
- 2 kopiaste łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- odrobina przegotowanej wody (ewentualnie)
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę - zasmażamy intensywnie mieszając, uważamy, aby nie przypalić mąki - ma jedynie stracić smak surowizny.
Krok 2.
Do garnka z zasmażką dolewamy zimne mleko , dalej mieszamy, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, łączymy ze spienioną śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i gotowe.
Sos podajemy do warzyw np. gotowanych brokułów, szparagów lub kalafiora. Sos pietruszkowy świetnie również smakuje z różnymi rodzajami mięs np.: pieczonym kurczakiem.
Smacznego :)
Ciekawy sosik, jeszcze takiego nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie tego szukałam
OdpowiedzUsuńŚwietny.Wypróbowany. :)
OdpowiedzUsuńKotleciki przepyszne!!! Zajadała się cała rodzina!!! A najważniejsze smakowały mojemu niejadkowi. Bardzo dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńSosik pycha!!!
OdpowiedzUsuń