wtorek, 29 kwietnia 2014

Moja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują  podane  z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie.



-----------------------------------------
Liczba porcji : 8
Czas przygotowania : ok. 60 minut
-----------------------------------------


SKŁADNIKI:

  • 3 dag świeżego imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 8 steków wołowych ( po ok. 180g )
  • 8 łyżek oliwy
  • po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • pomidory do dekoracji
 dodatki:
  • kilka opieczonych na grillu kromek bagietki
  • czerwone wino
  • sałata w sosie winegret
  • chutney z mango
  • kilka cząstek pomidora do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką do nakładania lodów, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.

Krok 2.
Bazylię, rozmaryn i tymianek płuczemy, osuszamy - zostawiamy kilka gałązek do dekoracji, pozostałe siekamy, mieszamy z oliwą. Otrzymaną ziołową marynatą smarujemy steki z każdej strony, odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki).

Krok 3.
Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem.

Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego.
Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów.
Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście).

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, kwietnia 29, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Nie jesteśmy zwolennikami "psucia" dobrych steków jakąkolwiek formą marynaty, ale tak "zepsuty" smakuje rzeczywiście bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE