wtorek, 29 kwietnia 2014

Moja Książka kucharska proponuje dzisiaj na grilla niesamowite STEKI Z MASŁEM IMBIROWYM. Tak przyrządzone steki najlepiej smakują  podane  z chutneyem z mango, zieloną sałatą w sosie winegret oraz opieczonymi na grillu kromkami bagietki. Doskonałym dodatkiem będzie też czerwone wino. Polecam przepis na steki z masłem imbirowym na grilla i na przyjęcie.



-----------------------------------------
Liczba porcji : 8
Czas przygotowania : ok. 60 minut
-----------------------------------------


SKŁADNIKI:

  • 3 dag świeżego imbiru
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 łyżek miękkiego masła
  • 8 steków wołowych ( po ok. 180g )
  • 8 łyżek oliwy
  • po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • pomidory do dekoracji
 dodatki:
  • kilka opieczonych na grillu kromek bagietki
  • czerwone wino
  • sałata w sosie winegret
  • chutney z mango
  • kilka cząstek pomidora do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką do nakładania lodów, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.

Krok 2.
Bazylię, rozmaryn i tymianek płuczemy, osuszamy - zostawiamy kilka gałązek do dekoracji, pozostałe siekamy, mieszamy z oliwą. Otrzymaną ziołową marynatą smarujemy steki z każdej strony, odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki).

Krok 3.
Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem.

Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego.
Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów.
Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście).

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, kwietnia 29, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Nie jesteśmy zwolennikami "psucia" dobrych steków jakąkolwiek formą marynaty, ale tak "zepsuty" smakuje rzeczywiście bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania