STEKI Z MASLEM IMBIROWYM NA GRILLA
/
1
SKŁADNIKI:
- 3 dag świeżego imbiru
- pęczek natki pietruszki
- 8 łyżek miękkiego masła
- 8 steków wołowych ( po ok. 180g )
- 8 łyżek oliwy
- po 1/2 pęczka bazylii, tymianku i rozmarynu
- sól
- pieprz
- pomidory do dekoracji
- kilka opieczonych na grillu kromek bagietk
- sałata w sosie winegret
- chutney z mango
- kilka cząstek pomidora do dekoracji
Krok 1.
Imbir obieramy, natkę pietruszki płuczemy, osuszamy - wszystko drobniutko siekamy, mieszamy razem z miękkim masłem, dzielimy na 8 porcji łyżką do nakładania lodów, wstawiamy do lodówki i dobrze schładzamy.
Krok 2.
Bazylię, rozmaryn i tymianek płuczemy, osuszamy - zostawiamy kilka gałązek do dekoracji, pozostałe siekamy, mieszamy z oliwą. Otrzymaną ziołową marynatą smarujemy steki z każdej strony, odstawiamy pod przykryciem w chłodne miejsce (może być do lodówki).
Krok 3.
Tuż przed podaniem steki wyjmujemy z marynaty, układamy na gorącym grillu, pieczemy około 5-10 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia lubimy). Na koniec mięso oprószamy solą i pieprzem.
Na każdym gotowym steku układamy kulkę dobrze schłodzonego (nawet zmrożonego) masła imbirowego.
Danie dekorujemy świeżymi ziołami i cząstkami pomidorów.
Podajemy z opieczonymi kromkami bagietki, sałatą w sosie winegret , chutneyem z mango oraz czerwonym winem (dla dorosłych oczywiście).
Smacznego :)
Nie jesteśmy zwolennikami "psucia" dobrych steków jakąkolwiek formą marynaty, ale tak "zepsuty" smakuje rzeczywiście bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuń