Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SWIATECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MAKARONEM

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNY SOSIE Z MAKARONEM

ŚWIĄTECZNA KACZKA W AROMATYCZNYM SOSIE gości na moim stole w każde święta Wielkiej Nocy. Rodzina i goście nie wyobrażają sobie świątecznego obiadu bez tej kaczki :) Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na wspaniałą, rozpływającą się w ustach i bardzo aromatyczną kaczkę, która najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką. Polecam!



SKŁADNIKI:

  • 1 sprawiona kaczka
  • 3 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki miodu
  • 500ml miodu pitnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kaczkę myjemy, oczyszczamy, wkładamy do miski, zalewamy wrzącą wodą, po ok. 40s wyjmujemy i odstawiamy na 2 godziny, dając jaj czas na dojrzewanie.

Krok 2.
Cebulę oraz marchew obieramy - kroimy na plasterki .

Krok 3.
Kaczkę dokładnie nacieramy solą oraz majerankiem - z zewnątrz i wewnątrz. Rumienimy na tłuszczu z każdej strony.

Krok 4.
Do wnętrza kaczki wkładamy posiekaną natkę pietruszki oraz liście laurowe.

Krok 5.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojoną marchew oraz cebulę, kładziemy na nich kaczkę, polewamy ją miodem pitnym, przykrywamy - pieczemy przez około 1 godzinę 20 minut w temp. 200 stopni.

Krok 6.
Upieczoną kaczkę wyjmujemy z naczynia, sos przecedzamy, dokładnie odciskając warzywa. Sos wstawiamy do lodówki i kiedy na wierzchu zastygnie tłuszcz - zbieramy go.

Krok 7.
Sos podgrzewamy i łączymy go mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody - dodajemy 2 łyżki miodu i gotujemy, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Krok 8.
Kaczkę dzielimy na porcje - usuwamy korpus i kawałki tłuszczu, odcinamy skrzydełka i wyjmujemy kości.
Przed podaniem kawałki kaczki wkładamy do gorącego sosu, odgrzewamy je i rozkładamy na wygrzanych talerzach. Polewamy sosem. Najlepiej smakuje z grubym makaronem i lekką, ulubioną surówką.

Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Madzia2825 kwietnia

    Wspaniała kaczka, polecam przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger