środa, 21 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na domowy CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE. Chleb jest delikatny w smaku, miękki w środku, a na zewnątrz niebywale chrupiący. Chlebek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu, więc polecam ten przepis również osobom, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam!


SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
  • 150g zakwasu żytniego
  • 300g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g mąki żytniej jasnej
  • 350 ml letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 10g drożdży
dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • nasiona do posypania
  • blaszka o wymiarach ok. 29/10 (mierzone po górnej krawędzi wewnętrznej)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie.

Krok 2.
Wsypujemy do miski wszystkie mąki, dolewamy zakwas i rozpuszczone w wodzie drożdże, dodajemy sól, całość miksujemy przez 7-8 minut (na średnich obrotach miksera). Odstawiamy ciasto na 10 minut, aby odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2, 2,5 godziny do wyrośnięcia (w zależności od mocy zakwasu żytniego) - u mnie stało w bardzo ciepłym miejscu i rosło niespełna 2 godziny (ma podwoić swoją objętość).

Krok 3.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy,wygładzamy powierzchnię zwilżoną dłonią obsypujemy nasionami i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia - uważamy aby nie przerosło formy, ponieważ w piekarniku jeszcze trochę podrośnie i może wylać się po bokach.



Krok 4.
Podrośnięte ciasto delikatnie przenosimy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni. Chleb wypiekamy przez 40-45 minut - gotowy, gdy będzie wyraźnie odstawać od formy.
Ważne! Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i pieczemy dalej bez zmian.

Smacznego :)

*
Ja na drugie rośnięcie, wkładam chleb od razu do piekarnika, kiedy zbliży się do wierzchu formy, włączam piekarnik i nastawiam na podaną temperaturę. Czas pieczenia liczę od momentu nagrzania się piekarnika do wskazanej temperatury. Zawsze tak robię i zawsze wychodzi idealnie i nie muszę przenosić formy z ciastem,  które na zakwasie jest bardzo 'wrażliwe'.

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, maja 21, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania