czwartek, 29 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na ŁAZANKI Z CHORIZO I KOPCZYKIEM Z SEREM FETA. Nie jest to tradycyjny przepis na łazanki, gdyż został nieco zmodyfikowany poprzez dodanie do potrawy kilku  składników - wszystko razem stwarza wysokoenergetyczny, pożywny i zdrowy posiłek idealny dla osób i rodzin, które aktywnie spędzają czas na świeżym powietrzu :) Wykorzystując gotowe łazanki (np.: Lubella), danie to jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu - dzięki czemu mamy więcej czasu na aktywny wypoczynek :)
Polecam !

-------------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
-------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 400g makaronu łazanki (np. Lubella)
  • 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • opakowanie sera feta (ok. 270g)
  • 12 plastrów pomidora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka zielonego groszku
  • 3 łyżki łagodnego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • oliwa z oliwek 
  • natka pietruszki do dekoracji
  • posiekany szczypiorek do dekoracji
dodatkowo:

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Łazanki gotujemy al'dente , wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę chorizo, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zasmażamy, aż cebula lekko się zrumieni, dodajemy keczup i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu - do połączenia smaków. Dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek oraz ugotowane wcześniej łazanki - podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3.
Przygotowujemy kopczyk : ser feta kroimy na 8 plastrów, na blaszce do pieczenia rozkładamy 4 plastry pomidorów, posypujemy bazylią, na to układamy po plasterku sera feta, przykrywamy kolejnymi plastrami pomidorów, oprószamy bazylią, nakładamy kolejny plaster sera, a na koniec zamykamy całość daszkiem z pomidora. Wszystkie kopczyki spinamy długimi wykałaczkami i polewamy oliwą z oliwek - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy, aż ser zrobi się miękki a pomidor lekko zarumieni. Plastry pomidorów możemy ewentualnie lekko oprószyć solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Gotowe kopczyki wykładamy na wygrzane talerze ( na środek), wokół rozkładamy łazanki, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy natką pietruszki - podajemy z napojem z soku marchwiowego

Smacznego :)





 
 
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, maja 29, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie, jutro wykorzystam na obiad :) Takich łazanek jeszcze nie jadła moja rodzina - świetny pomysł :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania