czwartek, 29 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl
Dzisiaj Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na ŁAZANKI Z CHORIZO I KOPCZYKIEM Z SEREM FETA. Nie jest to tradycyjny przepis na łazanki, gdyż został nieco zmodyfikowany poprzez dodanie do potrawy kilku  składników - wszystko razem stwarza wysokoenergetyczny, pożywny i zdrowy posiłek idealny dla osób i rodzin, które aktywnie spędzają czas na świeżym powietrzu :) Wykorzystując gotowe łazanki (np.: Lubella), danie to jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu - dzięki czemu mamy więcej czasu na aktywny wypoczynek :)
Polecam !

-------------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
-------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 400g makaronu łazanki (np. Lubella)
  • 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • opakowanie sera feta (ok. 270g)
  • 12 plastrów pomidora
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka zielonego groszku
  • 3 łyżki łagodnego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • suszona bazylia
  • oliwa z oliwek 
  • natka pietruszki do dekoracji
  • posiekany szczypiorek do dekoracji
dodatkowo:

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Łazanki gotujemy al'dente , wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy.

Krok 2.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w krążki kiełbasę chorizo, pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, zasmażamy, aż cebula lekko się zrumieni, dodajemy keczup i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu - do połączenia smaków. Dodajemy odsączony z zalewy zielony groszek oraz ugotowane wcześniej łazanki - podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Krok 3.
Przygotowujemy kopczyk : ser feta kroimy na 8 plastrów, na blaszce do pieczenia rozkładamy 4 plastry pomidorów, posypujemy bazylią, na to układamy po plasterku sera feta, przykrywamy kolejnymi plastrami pomidorów, oprószamy bazylią, nakładamy kolejny plaster sera, a na koniec zamykamy całość daszkiem z pomidora. Wszystkie kopczyki spinamy długimi wykałaczkami i polewamy oliwą z oliwek - wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy, aż ser zrobi się miękki a pomidor lekko zarumieni. Plastry pomidorów możemy ewentualnie lekko oprószyć solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Gotowe kopczyki wykładamy na wygrzane talerze ( na środek), wokół rozkładamy łazanki, całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy natką pietruszki - podajemy z napojem z soku marchwiowego

Smacznego :)





 
 
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, maja 29, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Bardzo fajne danie, jutro wykorzystam na obiad :) Takich łazanek jeszcze nie jadła moja rodzina - świetny pomysł :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE