poniedziałek, 12 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

Moja Książka Kucharska przedstawia dzisiaj przepis na wspaniałe RACUSZKI ZE ŚMIETANĄ. Racuszki z tego przepisu są bardzo 'puchate', w środku miękkie, a na zewnątrz chrupiące. Świetnie smakują na ciepło i na zimno, dlatego śmiało możecie zabrać te racuszki na piknik. Racuszki podajemy posypane cukrem pudrem, oprócz tego na każdym placuszku możemy położyć po łyżce dżemu np. jagodowego, hmmm...naprawdę pycha :) Takie właśnie racuszki przygotowywała moja mama i niezmiennie właśnie z Nią bardzo mi się kojarzą. Porywałyśmy je z moją siostrą z talerza jeszcze gdy były bardzo gorące :)

Uwaga : szybko znikają z talerza!

 Polecam!!!


------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 30 minut
------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 200g mąki pszennej
  • 200ml śmietany 22%
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • opakowanie cukru waniliowego
dodatki:
  • cukier puder do posypania
  • ulubiony dżem

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek.

Krok 2.
Żółtka ucieramy ze śmietaną, mąką i szczyptą soli.

Krok 3.
Ubijamy pianę z białek z cukrem waniliowym - delikatnie mieszamy ją z ciastem.

Krok 4.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (ok. 7mm), kładziemy po łyżce ciasta - smażymy racuszki na złoty kolor z każdej strony, osączamy je na papierowym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem ulubionego dżemu.

Smacznego :) 

  www.comfortfood.pl.


www.e-ksiazkakucharska.pl




Mama to potrafi!
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, maja 12, 2014 1 comment

1 komentarz:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania