piątek, 23 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

SEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym.

 Polecam!

Serowe steki z sałatką będą także idealnie pasowały do mięs z grilla. Możemy je również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która orzeźwia całe danie :)

--------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
--------------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 250g sera feta
  • 50dag pomidorów (mogą być koktajlowe)
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 biała cebula sałatkowa
  • 1 mała główka sałaty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100ml białego octu winnego
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (winegret)
  • garść czarnych oliwek
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo:
  • ryż basmati lub hawajski ryż jaśminowy
  • szczypiorek do dekoracji
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pomidory myjemy i osuszamy - kroimy na kawałki.

Krok 2.
Ogórka dokładnie oczyszczamy i osuszamy - kroimy na cienkie plasterki .

Krok 3.
Cebulę obieramy - kroimy w paseczki.

Krok 4.
Sałatę płuczemy, dokładnie osuszamy - rwiemy na duże kawałki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krok 5.
Przygotowujemy sos winegret : natkę pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, drobniutko siekamy. Mieszamy w miseczce ocet winny, sól, pieprz i cukier oraz 3/4 posiekanej natki pietruszki. Bardzo powoli, stróżką, dolewamy olej rzepakowy (około 5 łyżek) - energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie połączyły się.

Krok 6.
Wcześniej przygotowane warzywa wkładamy do miski, polewamy sosem winegret - odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 7.
Ser feta kroimy w paski, panierujemy kolejno w rozmąconym jajku oraz bułce tartej (do panierki raczej nie dodajemy przypraw), smażymy na średnio rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony (na złoty kolor).

Przed podaniem, schłodzoną sałatkę rozkładamy na talerzach, na każdym kładziemy po kilka steków serowych, posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki, dekorujemy listkami natki oraz szczypiorkiem.

Podajemy z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

 
 

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, maja 23, 2014 4 comments

4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis - robiłam i rodzina była zachwycona :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne również jako przystawka na przyjęcie :) Wypróbowałam, polecam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz , pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne