piątek, 23 maja 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

SEROWE STEKI Z LETNIĄ SAŁATKĄ NA OLEJU RZEPAKOWYM, to mój przepis na lekki i szybki obiad dla całej rodziny - w sam raz na upalne dni. Stek serowy to nic innego jak rozpływający się w ustach ser feta w baaardzo chrupiącej panierce, a pod nim orzeźwiająca i zdrowa sałatka polana sosem winegret na bazie oleju rzepakowego - jak wiadomo, olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego, każdego dnia powinien stanowić nieodłączny dodatek do naszej prawidłowo zbilansowanej diety. Steki serowe świetnie smakują z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym.

 Polecam!

Serowe steki z sałatką będą także idealnie pasowały do mięs z grilla. Możemy je również zabrać na piknik ponieważ na zimno są tak samo dobre - koniecznie z sałatką, która orzeźwia całe danie :)

--------------------------------------------
Liczba porcji : 4
Czas przygotowania : 40 minut
--------------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 250g sera feta
  • 50dag pomidorów (mogą być koktajlowe)
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 biała cebula sałatkowa
  • 1 mała główka sałaty
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100ml białego octu winnego
  • cukier, sól i pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju rzepakowego (winegret)
  • garść czarnych oliwek
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo:
  • ryż basmati lub hawajski ryż jaśminowy
  • szczypiorek do dekoracji
  • kilka listków natki pietruszki do dekoracji

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Pomidory myjemy i osuszamy - kroimy na kawałki.

Krok 2.
Ogórka dokładnie oczyszczamy i osuszamy - kroimy na cienkie plasterki .

Krok 3.
Cebulę obieramy - kroimy w paseczki.

Krok 4.
Sałatę płuczemy, dokładnie osuszamy - rwiemy na duże kawałki.

www.e-ksiazkakucharska.pl
Krok 5.
Przygotowujemy sos winegret : natkę pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, drobniutko siekamy. Mieszamy w miseczce ocet winny, sól, pieprz i cukier oraz 3/4 posiekanej natki pietruszki. Bardzo powoli, stróżką, dolewamy olej rzepakowy (około 5 łyżek) - energicznie mieszamy, aby składniki dokładnie połączyły się.

Krok 6.
Wcześniej przygotowane warzywa wkładamy do miski, polewamy sosem winegret - odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 7.
Ser feta kroimy w paski, panierujemy kolejno w rozmąconym jajku oraz bułce tartej (do panierki raczej nie dodajemy przypraw), smażymy na średnio rozgrzanym oleju po minucie z każdej strony (na złoty kolor).

Przed podaniem, schłodzoną sałatkę rozkładamy na talerzach, na każdym kładziemy po kilka steków serowych, posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki, dekorujemy listkami natki oraz szczypiorkiem.

Podajemy z ryżem basmati lub hawajskim ryżem jaśminowym.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

 
 

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, maja 23, 2014 4 comments

4 komentarze:

  1. Wspaniały przepis - robiłam i rodzina była zachwycona :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne również jako przystawka na przyjęcie :) Wypróbowałam, polecam! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz , pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania