wtorek, 3 czerwca 2014


www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam przepis na CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE. Chleb jest łatwy w przygotowaniu, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny, miękki miąższ. Świetne jest to, że chleb ten naprawdę długo pozostaje świeży (nie tak, jak ten kupiony w sklepie) - chociaż pewnie nie będzie Wam dane przekonać się o długości jego przydatności :) Chleb ten polecam tym, którzy poszukują przepisu na tradycyjny, domowy chleb Polski. 


SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
  • 200g zakwasu żytniego
  • 550g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 50g mąki razowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300g letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie)
  • kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie)

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy  (wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu).

Krok 2.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na  1-1,5h.

Krok 3.
Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne  20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, czerwca 03, 2014 4 comments

4 komentarze:

  1. Piękny i apetyczny chlebek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny chleb, wykorzystam przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię, już raz skadałam, jeszcze dwa razy i piekę, mój chleb jest bez miodu (jestem uczulona) i bez drożdży suchych, na samym zakwasie, ciekawe jak wyjdzie....

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek bardzo dobry i szybko sie robi☺

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE