wtorek, 3 czerwca 2014


www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam przepis na CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE. Chleb jest łatwy w przygotowaniu, ma bardzo chrupiącą skórkę i fajny, miękki miąższ. Świetne jest to, że chleb ten naprawdę długo pozostaje świeży (nie tak, jak ten kupiony w sklepie) - chociaż pewnie nie będzie Wam dane przekonać się o długości jego przydatności :) Chleb ten polecam tym, którzy poszukują przepisu na tradycyjny, domowy chleb Polski. 


SKŁADNIKI:
na 1 bochenek
  • 200g zakwasu żytniego
  • 550g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 50g mąki razowej
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300g letniej wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży (ewentualnie)
  • kminek, sezam i/lub inne ziarna do posypania (ewentualnie)

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wszystkie składniki na chleb dokładnie mieszamy, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto - możemy to zrobić dobrym mikserem, szczelnie zakrywamy i odstawiamy na 2-2,5 godziny (jeżeli dodamy drożdże ten etap może być krótszy ) - w czasie pierwszego wyrastania składamy ciasto 3 razy  (wprowadzamy tym samym powietrze do ciasta, bochenek będzie miał widoczne dziurki w miąższu).

Krok 2.
Z wyrośniętego ciasta kształtujemy owalny bądź okrągły bochenek, wkładamy do koszyka chlebowego lub innej naszej formy i odstawiamy do wyrośnięcia na  1-1,5h.

Krok 3.
Następnie szybko nacinamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy z parą - przez pierwsze 10 minut w temperaturze 260 stopni, następnie zmniejszamy ją do 230 stopni i pieczemy przez następne  20-25 minut (bochenek jest idealnie wypieczony, gdy podczas opukiwania go słyszymy głuchy odgłos). Zaraz po upieczeniu wyjmujemy chleb z piekarnika i studzimy na kratce.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, czerwca 03, 2014 4 comments

4 komentarze:

  1. Piękny i apetyczny chlebek, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny chleb, wykorzystam przepis, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię, już raz skadałam, jeszcze dwa razy i piekę, mój chleb jest bez miodu (jestem uczulona) i bez drożdży suchych, na samym zakwasie, ciekawe jak wyjdzie....

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek bardzo dobry i szybko sie robi☺

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania