piątek, 27 czerwca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

Moja Książka kucharska przedstawia przepis na RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI. Kremowe, delikatne risotto z niesamowitym aromatem świeżych ziół oraz grzybów - z lekką nutą pomidorów. Całość posypana parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Risotto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam!



SKŁADNIKI:
  • 200g ryżu do risotto
  • 200g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży, jędrny pomidor
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy
  • 4 łyżki masła
  • po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół)
  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie)
dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek
  • posiekany koperek
  • białe, wytrawne wino do podania
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji


www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, połowę (najmniejsze kurki) odkładamy - możemy je wrzucić do naczynia z zimną wodą, łatwiej będzie je oczyścić. Większe kurki siekamy na około półcentymetrowe kawałeczki.

Krok 2.
W rondelku zagotowujemy bulion ( zostawiamy na ogniu, aby był gorący ).

Krok 3.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebula zeszkli się, wrzucamy drobno pokrojone kurki, smażymy około 1 minutę, dodajemy ryż, wszystko razem zasmażamy, cały czas mieszając, aby ryż dokładnie pokrył się masłem (ok. 2 minuty). Dolewamy białe wino, dalej mieszając, odparowujemy.

Krok 4.
Gdy wino odparuje, wlewamy porcję bulionu ( ok. 1 szklankę), gotujemy na umiarkowanym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn - nie zapominamy o mieszaniu. Stopniowo dolewamy kolejne porcje bulionu w miarę jak ryż będzie go wchłaniał - tak gotujemy risotto przez około 20 minut.

Krok 5.
Z ostatnią porcją bulionu, do ryżu dodajemy obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na kawałeczki pomidora. Wszystko razem gotujemy, aż ryż będzie gotowy.

Krok 6.
Risotto doprawiamy ewentualnie do smaku, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan oraz 1 łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

Krok 7.
Na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekane świeże zioła*, wrzucamy małe, dokładnie oczyszczone kurki, wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Całość możemy, na koniec, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

* Kurki możemy usmażyć z dowolnymi, ulubionymi świeżymi ziołami - do potrawy świetnie pasuje świeży rozmaryn, majeranek.

Gotowe risotto wykładamy na talerze, dodajemy kurki z patelni, posypujemy startym parmezanem. Risotto obsypujemy wokół posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem, dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Podajemy gorące.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, czerwca 27, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Marzą mi się kurki, niestety u mnie jeszcze się nie pokazały i muszę obejść się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania