piątek, 27 czerwca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

Moja Książka kucharska przedstawia przepis na RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI. Kremowe, delikatne risotto z niesamowitym aromatem świeżych ziół oraz grzybów - z lekką nutą pomidorów. Całość posypana parmezanem, posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem. Risotto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam!



SKŁADNIKI:
  • 200g ryżu do risotto
  • 200g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży, jędrny pomidor
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy
  • 4 łyżki masła
  • po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół)
  • sól i pieprz do smaku (ewentualnie)
dodatkowo:
  • posiekany szczypiorek
  • posiekany koperek
  • białe, wytrawne wino do podania
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji


www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kurki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, połowę (najmniejsze kurki) odkładamy - możemy je wrzucić do naczynia z zimną wodą, łatwiej będzie je oczyścić. Większe kurki siekamy na około półcentymetrowe kawałeczki.

Krok 2.
W rondelku zagotowujemy bulion ( zostawiamy na ogniu, aby był gorący ).

Krok 3.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę, gdy cebula zeszkli się, wrzucamy drobno pokrojone kurki, smażymy około 1 minutę, dodajemy ryż, wszystko razem zasmażamy, cały czas mieszając, aby ryż dokładnie pokrył się masłem (ok. 2 minuty). Dolewamy białe wino, dalej mieszając, odparowujemy.

Krok 4.
Gdy wino odparuje, wlewamy porcję bulionu ( ok. 1 szklankę), gotujemy na umiarkowanym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn - nie zapominamy o mieszaniu. Stopniowo dolewamy kolejne porcje bulionu w miarę jak ryż będzie go wchłaniał - tak gotujemy risotto przez około 20 minut.

Krok 5.
Z ostatnią porcją bulionu, do ryżu dodajemy obranego, pozbawionego pestek i pokrojonego na kawałeczki pomidora. Wszystko razem gotujemy, aż ryż będzie gotowy.

Krok 6.
Risotto doprawiamy ewentualnie do smaku, zdejmujemy z ognia, dodajemy starty parmezan oraz 1 łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.

Krok 7.
Na 1 łyżce masła podsmażamy pokrojone w plasterki ząbki czosnku oraz posiekane świeże zioła*, wrzucamy małe, dokładnie oczyszczone kurki, wszystko razem smażymy przez około 3 minuty. Całość możemy, na koniec, polać 1 łyżką oliwy z oliwek i ewentualnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

* Kurki możemy usmażyć z dowolnymi, ulubionymi świeżymi ziołami - do potrawy świetnie pasuje świeży rozmaryn, majeranek.

Gotowe risotto wykładamy na talerze, dodajemy kurki z patelni, posypujemy startym parmezanem. Risotto obsypujemy wokół posiekanym szczypiorkiem oraz koperkiem, dekorujemy listkami melisy cytrynowej. Podajemy gorące.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, czerwca 27, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Marzą mi się kurki, niestety u mnie jeszcze się nie pokazały i muszę obejść się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE