poniedziałek, 23 czerwca 2014



www.e-ksiazkakucharska.pl

Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na LASAGNE BOLOGNESE. Danie zainspirowane akcją z koncentratem Pudliszki, który to nadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam!


------------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 2 godziny
------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 300g zmielonego mięsa (wołowe lub wieprzowo-wołowego)
  • 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml czerwonego wina
  • 100ml śmietanki 30-36%
  • 300g płatów ciasta lasagne
  • 300g cebuli
  • 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 200g sera mozzarella
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 100g utartego, twardego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • masło do wysmarowania formy
dodatkowo:
  • natka pietruszki do dekoracji
  • listki melisy do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki
www.e-ksiazkakucharska.pl

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku.

Krok 2.
Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito.

Krok 3.
Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem, aż pomidory się zrumienią, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę zasmażamy.

Krok 4.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki.

Krok 5.
Przygotowujemy sos serowy : na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki, zasmażamy, cały czas mieszając, pilnujemy aby mąka nie przypaliła się, a jedynie straciła smak surowizny. Następnie dolewamy zimne mleko, energicznie mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, mieszamy z połową utartego sera, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 6.
W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody, solimy, do wrzątku wkładamy lasagne i gotujemy 4-6 minut. Ugotowane lasagne wyjmujemy  łyżką cedzakową i układamy na czystych ściereczkach.

Krok 7.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie kładziemy 5 łyżek sosu serowego, na nim rozkładamy warstwę lasagne, na nich kolejno warstwy : 1/3 duszonego mięsa, 1/3 sosu pomidorowego, 1/3 plasterków mozzarelli i 1/3 pozostałego sosu serowego i tak dalej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos serowy. Posypujemy całość pozostałym startym serem, pieczemy 25 minut w 180-200 stopniach. Podajemy na wygrzanych i udekorowanych talerzach.

Smacznego :)

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje



Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 23, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. zjadłabym kawałek ;) nic co włoskie nie jest mi obce.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam!!! ;)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania