poniedziałek, 23 czerwca 2014



www.e-ksiazkakucharska.pl

Moja Książka Kucharska przedstawia przepis na LASAGNE BOLOGNESE. Danie zainspirowane akcją z koncentratem Pudliszki, który to nadaje potrawie naturalny i bogaty smak świeżych i dojrzałych pomidorów zamkniętych w słoiczku. Oprócz tego do przygotowania potrawy użyłam wołowiny, która dodała daniu niezwykłej wyrazistości i aromatu czerwonego mięsa. Lasagne bolognese podajemy obficie posypaną świeżymi ziołami, dekorujemy listkami melisy, serwujemy z lampką czerwonego, ulubionego wina. Polecam!


------------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 2 godziny
------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 300g zmielonego mięsa (wołowe lub wieprzowo-wołowego)
  • 5 łyżek masła (najlepiej klarowanego) - 2 łyżki do mięsa+3 łyżki do sosu serowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200ml czerwonego wina
  • 100ml śmietanki 30-36%
  • 300g płatów ciasta lasagne
  • 300g cebuli
  • 1/2kg dojrzałych pomidorów +1/2 słoiczka (ok. 100g) koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki)
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 200g sera mozzarella
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • 100g utartego, twardego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • masło do wysmarowania formy
dodatkowo:
  • natka pietruszki do dekoracji
  • listki melisy do dekoracji
  • liście sałaty do dekoracji
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • kilka małych pomidorków przekrojonych na połówki
www.e-ksiazkakucharska.pl

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy farsz mięsny: mięso mielone zasmażamy na 2 łyżkach masła,dodajemy zmiażdżony czosnek, dolewamy wino, chwilę gotujemy, dodajemy śmietankę,mieszamy, dusimy chwilę na niewielkim ogniu (aż płyn odparuje) - możemy doprawić do smaku.

Krok 2.
Pomidory obieramy ze skórki, oddzielamy sok z pestkami, sok przecieramy przez sito.

Krok 3.
Przygotowujemy sos pomidorowy : drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie z oliwek, obsypujemy cukrem brązowym, mieszamy, kiedy cukier rozpuści się, dodajemy obrane pomidory wraz z sokiem (bez pestek), smażymy razem, aż pomidory się zrumienią, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę zasmażamy.

Krok 4.
Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki.

Krok 5.
Przygotowujemy sos serowy : na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła, wsypujemy 2 łyżki mąki, zasmażamy, cały czas mieszając, pilnujemy aby mąka nie przypaliła się, a jedynie straciła smak surowizny. Następnie dolewamy zimne mleko, energicznie mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, mieszamy z połową utartego sera, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Krok 6.
W dużym garnku zagotowujemy 3 litry wody, solimy, do wrzątku wkładamy lasagne i gotujemy 4-6 minut. Ugotowane lasagne wyjmujemy  łyżką cedzakową i układamy na czystych ściereczkach.

Krok 7.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na dnie kładziemy 5 łyżek sosu serowego, na nim rozkładamy warstwę lasagne, na nich kolejno warstwy : 1/3 duszonego mięsa, 1/3 sosu pomidorowego, 1/3 plasterków mozzarelli i 1/3 pozostałego sosu serowego i tak dalej, aż do wyczerpania wszystkich składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić sos serowy. Posypujemy całość pozostałym startym serem, pieczemy 25 minut w 180-200 stopniach. Podajemy na wygrzanych i udekorowanych talerzach.

Smacznego :)

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje



Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 23, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. zjadłabym kawałek ;) nic co włoskie nie jest mi obce.. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam!!! ;)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne