sobota, 28 czerwca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl
PIEROGI Z JAGODAMI.

Sezon na jagody w pełni, więc i u mnie nie może zabraknąć przepisu na najlepsze pierogi z jagodami. Dzieci i dorośli je uwielbiają  - polane masełkiem lub śmietaną, hmmm...pycha :) Polecam przepis!

SKŁADNIKI:
na ok. 40 pierogów
  • 1 szklanka obranych i opłukanych jagód
  • cukier - po ok. 1/4 - 1/2 łyżeczki na każdego pierożka
na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 1 żółtko
  • ok. 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody lub mleka -lub więcej, tyle ile mąka wchłonie
  • 1 łyżeczka oliwy (ewentualnie)
  • szczypta soli
 dodatkowo:
  • śmietanka lub masło do polania
  • jagody do posypania
  • listki melisy cytrynowej do dekoracji
  • 1 łyżka masła do gotowania
 
www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wsypujemy mąkę do miski, oprószamy szczyptą soli, dodajemy żółtko i ewentualnie łyżeczkę oliwy, na początek wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka. Całość miksujemy - w razie potrzeby dolewamy wodę lub mleko lub dosypujemy mąkę - miksujemy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 - 20 minut, aby odpoczęło.

Krok 2.
Stolnicę obsypujemy mąką, wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek, wykrawamy krążki ( śr. ok.3- 4cm). Na każde kółeczko nakładamy ok. 1 płaską łyżeczkę jagód, dodajemy cukier, zlepiamy, formując zgrabnego pierożka -  i tak dalej.

Krok 3.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy łyżkę masła, porcjami wrzucamy przygotowane wcześniej pierożki - gotujemy na małym ogniu ok.2 minuty od chwili wypłynięcia, wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.

Pierożki  z jagodami podajemy polane śmietaną lub masłem, posypujemy świeżymi jagodami i dekorujemy listkami melisy cytrynowej.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl

 
Posted by Katarzyna Kopacz On sobota, czerwca 28, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania