poniedziałek, 30 czerwca 2014

PODCZOS - MŁODA KAPUSTA DO OBIADU.


www.e-ksiazkakucharska.pl

W Mojej Książce Kucharskiej przepis na młodą kapustę do obiadu; kapustę zasmażamy z cebulką, pomidorem oraz marchewką, do tego aromatyczny koperek oraz ziarna kminku. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, idealnie pasuje do wszelkich mięs duszonych lub smażonych np.: do duszonej karkówki, kotletów schabowych lub żeberek. Przepis na tą kapustę polecam jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.


----------------------------------------------
Liczba porcji : 4-6
Czas przygotowania : 1 godzina
----------------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 duże cebule
  • 1 pomidor
  • 2 marchewki
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • 50g stopionej słoniny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Kapustę obieramy ze zwiędłych i nadgryzionych liści, główkę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, szatkujemy- przelewamy wrzątkiem i odciskamy.

Krok 2.
Marchew obieramy, płuczemy - kroimy na kawałeczki lub ścieramy na tarce do jarzyn z dużymi oczkami.

Krok 3.
Pomidor zalewamy wrzątkiem, chwilę parzymy, obieramy ze skórki - kroimy w kostkę, oddzielając sok oraz pestki.

Krok 4.
Posiekaną cebulę dusimy na słoninie (może być masło klarowane), dodajemy kapustę, pomidora i marchew, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodajemy kminek - dusimy około 25 minut.

Do dania możemy również dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki .

Krok 5.
Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do kapusty razem z posiekanym koperkiem i dusimy jeszcze 5 minut, mieszamy.

Podczos podajemy z młodymi ziemniakami lub jako dodatek do obiadu i mięs.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, czerwca 30, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania