niedziela, 29 czerwca 2014

UŚMIECH LATA I BURRITO, czyli SŁODKO-KWAŚNY ŁOSOŚ NORWESKI Z GRILLA W SOSIE Z PRAŻONYM MAKIEM W TORTILLI .

Tej kolorowej potrawie nie sposób się oprzeć. Jedzenie różnego rodzaju "zawijańców" ma szczególny urok - tortille cieszą się nadzwyczajną popularnością nie tylko wśród dzieci. Imbir, limonka i odrobina miodu tworzą doskonałą marynatę dla łososia norweskiego. Słodko-kwaśny smak odpowiada i dorosłym i dzieciom. Owocowo-serowa sałatka niebywale 'podnosi' smak burrito. Potrawę z powodzeniem możemy przygotować podczas przyjęcia na świeżym powietrzu, a to kolorowe danie, z całą pewnością, zachwyci wszystkich gości. Polecam przepis !


------------------------------------
Liczba porcji: 4
------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 500g filetów z łososia norweskiego bez skóry
  • 8 pszennych tortilli
  • 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova
  • 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny
  • 2 pomidory
  • duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta
  • kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
marynata dla łososia :
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki łagodnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego)
  • 30g imbiru
  • 2 dymki
  • skórka starta z 1 limonki + sok z 1/2 limonki
  • sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz
 sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz
 SAŁATKA "UŚMIECH LATA" :
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 300g białego sera twarogowego
  • po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych)
  • 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • cukier, sól 
  • sos sałatkowy :  5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

Przed przyjęciem:

Krok 1.
Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim (nie plastikowym) naczyniu. Mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, drobno posiekany imbir, miód, dymkę pokrojoną w paseczki, skórkę startą z limonki, sok z limonki oraz przyprawy - polewamy filety, tak aby marynata dokładnie pokryła rybę, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 10 minut.

Krok 2.
Przygotowujemy sałatkę "UŚMIECH LATA" : twaróg kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą oraz tymiankiem. Liście sałaty oczyszczamy, płuczemy, osączamy i rwiemy na małe kawałki. Owoce płuczemy, osączamy. Wszystkie składniki na sos sałatkowy łączymy i dokładnie mieszamy, schładzamy.
W misce łączymy część sera, opłukane owoce, polewamy oziębionym sosem, posypujemy orzechami  oraz kostkami sera. I gotowe.

Krok 3.
Przygotowujemy składniki na burrito : tortille zawijamy w wilgotne, czyste ściereczki, aby nieco zmiękły i łatwiej zawijały się w ruloniki. Do miski wkładamy opłukaną rukolę i kilka oczyszczonych, porwanych na mniejsze kawałki liści sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać.

Krok 4.
Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

W trakcie przyjęcia :

Krok 5.
Grillujemy łososia norweskiego: grill mocno nagrzewamy, ruszt smarujemy oliwą, wykładamy zamarynowane filety łososia, wierzch smarujemy marynatą, grillujemy 3 minuty, odwracamy delikatnie na drugą stronę, ponownie smarujemy marynatą i grillujemy przez kolejne 3 minuty. Gotową rybę zdejmujemy i kroimy w paski.

Krok 6.
Płaty tortilli rozkładamy, smarujemy sosem majonezowym z makiem, wykładamy wcześniej przygotowane warzywa, kładziemy kawałki grillowanego łososia, zawijamy w rulon.  Tak przygotowane burrito kładziemy na rozgrzany grill i chwilę podpiekamy - ser powinien lekko się rozpuścić a tortille zarumienić.

Gotowe burrito przekrawamy w połowie - pod skosem, każdy kawałek spinamy w poprzek wykałaczkami, ładnie przewiązujemy źdźbłami szczypiorku i podajemy na udekorowanym półmisku - w oddzielnej misce serwujemy sałatkę "Uśmiech lata".

Takie burrito z grillowanym  łososiem śmiało można zabrać ze sobą na piknik - świetnie smakuje nawet po ostudzeniu.

Smacznego :)




Grilluj z łososiem norweskim!
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, czerwca 29, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania