niedziela, 29 czerwca 2014

UŚMIECH LATA I BURRITO, czyli SŁODKO-KWAŚNY ŁOSOŚ NORWESKI Z GRILLA W SOSIE Z PRAŻONYM MAKIEM W TORTILLI .

Tej kolorowej potrawie nie sposób się oprzeć. Jedzenie różnego rodzaju "zawijańców" ma szczególny urok - tortille cieszą się nadzwyczajną popularnością nie tylko wśród dzieci. Imbir, limonka i odrobina miodu tworzą doskonałą marynatę dla łososia norweskiego. Słodko-kwaśny smak odpowiada i dorosłym i dzieciom. Owocowo-serowa sałatka niebywale 'podnosi' smak burrito. Potrawę z powodzeniem możemy przygotować podczas przyjęcia na świeżym powietrzu, a to kolorowe danie, z całą pewnością, zachwyci wszystkich gości. Polecam przepis !


------------------------------------
Liczba porcji: 4
------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 500g filetów z łososia norweskiego bez skóry
  • 8 pszennych tortilli
  • 2 garście rukoli + 2-3 liście sałaty masłowej lub salonova
  • 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny
  • 2 pomidory
  • duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta
  • kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy
marynata dla łososia :
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki łagodnego sosu sojowego
  • 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego)
  • 30g imbiru
  • 2 dymki
  • skórka starta z 1 limonki + sok z 1/2 limonki
  • sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz
 sos:
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz
 SAŁATKA "UŚMIECH LATA" :
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 300g białego sera twarogowego
  • po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych)
  • 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • cukier, sól 
  • sos sałatkowy :  5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz

PRZYGOTOWANIE: 

Przed przyjęciem:

Krok 1.
Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim (nie plastikowym) naczyniu. Mieszamy w miseczce olej, sos sojowy, drobno posiekany imbir, miód, dymkę pokrojoną w paseczki, skórkę startą z limonki, sok z limonki oraz przyprawy - polewamy filety, tak aby marynata dokładnie pokryła rybę, przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na min. 10 minut.

Krok 2.
Przygotowujemy sałatkę "UŚMIECH LATA" : twaróg kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą oraz tymiankiem. Liście sałaty oczyszczamy, płuczemy, osączamy i rwiemy na małe kawałki. Owoce płuczemy, osączamy. Wszystkie składniki na sos sałatkowy łączymy i dokładnie mieszamy, schładzamy.
W misce łączymy część sera, opłukane owoce, polewamy oziębionym sosem, posypujemy orzechami  oraz kostkami sera. I gotowe.

Krok 3.
Przygotowujemy składniki na burrito : tortille zawijamy w wilgotne, czyste ściereczki, aby nieco zmiękły i łatwiej zawijały się w ruloniki. Do miski wkładamy opłukaną rukolę i kilka oczyszczonych, porwanych na mniejsze kawałki liści sałaty, dodajemy pokrojone w kostkę i skropione sokiem z cytryny awokado, obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać.

Krok 4.
Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem.

W trakcie przyjęcia :

Krok 5.
Grillujemy łososia norweskiego: grill mocno nagrzewamy, ruszt smarujemy oliwą, wykładamy zamarynowane filety łososia, wierzch smarujemy marynatą, grillujemy 3 minuty, odwracamy delikatnie na drugą stronę, ponownie smarujemy marynatą i grillujemy przez kolejne 3 minuty. Gotową rybę zdejmujemy i kroimy w paski.

Krok 6.
Płaty tortilli rozkładamy, smarujemy sosem majonezowym z makiem, wykładamy wcześniej przygotowane warzywa, kładziemy kawałki grillowanego łososia, zawijamy w rulon.  Tak przygotowane burrito kładziemy na rozgrzany grill i chwilę podpiekamy - ser powinien lekko się rozpuścić a tortille zarumienić.

Gotowe burrito przekrawamy w połowie - pod skosem, każdy kawałek spinamy w poprzek wykałaczkami, ładnie przewiązujemy źdźbłami szczypiorku i podajemy na udekorowanym półmisku - w oddzielnej misce serwujemy sałatkę "Uśmiech lata".

Takie burrito z grillowanym  łososiem śmiało można zabrać ze sobą na piknik - świetnie smakuje nawet po ostudzeniu.

Smacznego :)




Grilluj z łososiem norweskim!
Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, czerwca 29, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE