środa, 18 czerwca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM to wyjątkowe danie jednogarnkowe. Czerwone wino w połączeniu z kawałkami cytryny nadają potrawie niezwykłego smaku oraz aromatu, delikatną wytrawność potrawy przełamuje lekka słodycz ananasa- świetna potrawa na kolację dla dwojga :) Kawałki kurczaka opływają winno-pomidorowym sosem, a świeże zioła, w tym szałwia, dodatkowo bardzo orzeźwiają całe danie.  Polecam przepis!


--------------------------------------------
Czas przygotowania : 50 minut
Liczba porcji : 4
--------------------------------------------

SKŁADNIKI :
  • 750g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 ananas
  • 150g szalotki
  • 1 główka młodego czosnku
  • 3 marchewki
  • 750g młodych, małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 700ml bulionu (może być z koncentratu)
  • 1 cytryna
  • po 3 gałązki świeżych ziół np.: majeranku, tymianku, szałwii, natki, oregano
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso oczyszczamy ze wszelkich błonek, żyłek i kostek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem - kroimy w grubą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, odstawiamy w chłodne miejsce.
Ananasa przekrawamy wzdłuż na połowę - wydrążamy środek, kawałki oraz sok z ananasa dodajemy do mięsa, mieszamy, dalej chłodzimy.

Krok 2.
Szalotki, marchew, czosnek oraz ziemniaki* obieramy. Szalotki przekrawamy na połowy, marchew kroimy w ukośne plastry.

*ziemniaki (małe, okrągłe i dokładnie oczyszczone) oraz czosnek zostawiamy w całości.

Krok 3.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej mięso wraz z ananasem przez około 4 minuty, dodajemy dymkę, czosnek, marchew oraz ziemniaki, mieszamy, dolewamy czerwone wino - trzymamy na ogniu przez 5 minut i wlewamy bulion - wszystko razem gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.

Krok 4.
Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji.

Krok 5.
Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Kurczaka i warzywa przekładamy na wygrzany półmisek ( lub odpowiednie porcje do wydrążonych połówek ananasa), dekorujemy odłożonymi, świeżymi ziołami - podajemy gorące.

Na romantyczną kolację lub przyjęcie proponuję udekorować danie połówkami świeżych truskawek i podać potrawę z lampką czerwonego, ulubionego wina.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl
Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, czerwca 18, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE