wtorek, 29 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

DŻEM ANANASOWY Z KAWAŁKAMI OWOCÓW


Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, taki właśnie jest ten dżem ananasowy. Można go przygotować w zasadzie o każdej porze roku -   ewentualnie wystarczy jedynie 'upolować' ananasa w promocji ;) Dżem świetnie się przechowuje. Przepis na ten domowy dżem jest trochę inny od pozostałych, ponieważ został przygotowany na cukrze żelującym - taka odmiana. W ten sam sposób możemy przygotować dżem bądź konfiturę w zasadzie z każdego rodzaju owoców.


-------------------------------------------------
Liczba porcji : około 7 słoiczków po 200ml
-------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 kg miąższu z ananasa (pokrojonego w niewielkie kawałki)
  • 500g cukru żelującego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obranego, pokrojonego w kostkę ananasa wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy - odstawiamy na 4 godziny (macerujemy).

Krok 2.
Garnek ze zmacerowanym ananasem stawiamy na ogniu, podgrzewamy, cały czas mieszając, gdy się zagotuje, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, dalej mieszamy.

Krok 3.
Gotowy, gorący dżem wkładamy do idealnie czystych, ciepłych słoiczków, zakręcamy i gotowe.

Dżem świetnie i długo się przechowuje - najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 29, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE