wtorek, 29 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

DŻEM ANANASOWY Z KAWAŁKAMI OWOCÓW


Niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, taki właśnie jest ten dżem ananasowy. Można go przygotować w zasadzie o każdej porze roku -   ewentualnie wystarczy jedynie 'upolować' ananasa w promocji ;) Dżem świetnie się przechowuje. Przepis na ten domowy dżem jest trochę inny od pozostałych, ponieważ został przygotowany na cukrze żelującym - taka odmiana. W ten sam sposób możemy przygotować dżem bądź konfiturę w zasadzie z każdego rodzaju owoców.


-------------------------------------------------
Liczba porcji : około 7 słoiczków po 200ml
-------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 kg miąższu z ananasa (pokrojonego w niewielkie kawałki)
  • 500g cukru żelującego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Obranego, pokrojonego w kostkę ananasa wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy - odstawiamy na 4 godziny (macerujemy).

Krok 2.
Garnek ze zmacerowanym ananasem stawiamy na ogniu, podgrzewamy, cały czas mieszając, gdy się zagotuje, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, dalej mieszamy.

Krok 3.
Gotowy, gorący dżem wkładamy do idealnie czystych, ciepłych słoiczków, zakręcamy i gotowe.

Dżem świetnie i długo się przechowuje - najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 29, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania