poniedziałek, 28 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

DŻEM MORELOWY


Konfitury można przygotowywać ze wszystkich gatunków owoców, ale najczęściej przyrządzamy je z truskawek, wiśni i moreli. W dobrze wysmażonych konfiturach owoce są całe, szkliste  i nie wypływają na powierzchnię syropu. 

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek.

Polecam!

 

W dziale " DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.


-----------------------------------------------------
Liczba porcji : ok. 10-11 słoiczków po 250ml
-----------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1kg moreli (ze skórką i pestkami)
  • 300g cukru
  • 100g miodu
  • 200ml wody źródlanej lub stołowej (z kranu może zepsuć smak dżemu)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Opłukane morele przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, zasypujemy cukrem - odstawiamy na kilka godzin (macerujemy)

Krok 2.
W garnku rozgrzewamy miód z 200ml wody, gdy się zagotuje, usuwamy pianę z powierzchni, dodajemy morele, od czasu do czasu mieszając, powoli doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia, łyżką cedzakową wyjmujemy morele z syropu, syrop gotujemy, aż zgęstnieje, ponownie dodajemy morele, gotujemy, mieszając, aż dżem stanie się gęsty, zdejmujemy z ognia.

Gotowy, gorący dżem morelowy nakładamy do idealnie czystych, bardzo ciepłych słoiczków i zamykamy je.
Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 28, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania