wtorek, 29 lipca 2014

DŻEM Z LEŚNYCH OWOCÓW

 

Coraz mniej Pań domu robi dziś przetwory. Powodem może być coraz mniej czasu oraz energii, zwłaszcza, że w sklepach nie brakuje  darów sadów i pól zakonserwowanych na różne sposoby. Jeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców, który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym.


W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw.

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki dojrzałych, dorodnych jeżyn
  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 2 szklanki poziomek
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka przeznaczonego do smażenia przetworów wkładamy opłukane i osączone owoce, zasypujemy cukrem, stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 20 minut, od czasu do czasu potrząsamy rondlem.

Krok 2.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone, wygrzane słoiczki, pasteryzujemy w temp. 85 stopni przez 15 minut, studzimy w garnku, w którym były pasteryzowane.

Dżem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :) 




Inspiracją do przygotowania tego dżemu był przepis Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 29, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. Wspaniałe składniki dżemu i efekt piękny i jak się domyślam, smakowity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE