wtorek, 29 lipca 2014

DŻEM Z LEŚNYCH OWOCÓW

 

Coraz mniej Pań domu robi dziś przetwory. Powodem może być coraz mniej czasu oraz energii, zwłaszcza, że w sklepach nie brakuje  darów sadów i pól zakonserwowanych na różne sposoby. Jeśli jednak znajdziecie wolne popołudnie, zróbcie mały zapas konfitur i marynat na zimę. Takich jak domowe nigdzie nie kupicie. Dzisiaj polecam dżem z leśnych owoców, który wspaniale smakuje na kanapce z białym serem twarogowym.


W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie inne sprawdzone przepisy na przetwory z owoców i warzyw.

SKŁADNIKI:
  • 2 szklanki dojrzałych, dorodnych jeżyn
  • 2 szklanki czarnych jagód
  • 2 szklanki poziomek
  • 2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka przeznaczonego do smażenia przetworów wkładamy opłukane i osączone owoce, zasypujemy cukrem, stawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 20 minut, od czasu do czasu potrząsamy rondlem.

Krok 2.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone, wygrzane słoiczki, pasteryzujemy w temp. 85 stopni przez 15 minut, studzimy w garnku, w którym były pasteryzowane.

Dżem przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Smacznego :) 




Inspiracją do przygotowania tego dżemu był przepis Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów".
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lipca 29, 2014 2 comments

2 komentarze:

  1. Wspaniałe składniki dżemu i efekt piękny i jak się domyślam, smakowity.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania