poniedziałek, 28 lipca 2014

 
www.e-ksiazkakucharska.pl
GALARETKA PORZECZKOWA

 

Do mojej spiżarni, tego roku, trafiła również galaretka z czerwonych porzeczek. Galaretka jest łatwa w przygotowaniu i świetnie się przechowuje. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam!

W dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.


SKŁADNIKI: 
  • 1,5kg obranych, czerwonych porzeczek
  • 75 dag cukru (miałki kryształ)

PRZYGOTOWYWANIE:

 Krok 1.
Zdrowe i jędrne porzeczki wkładamy do garnka, stawiamy na niewielkim ogniu, miażdżymy drewnianym tłuczkiem na miazgę, powoli doprowadzamy do wrzenia - gotujemy przez 10 minut (uważamy, aby nie przekroczyć tego czasu).

Krok 2.
Rozgotowane porzeczki cedzimy przez perlonowe sito, wyłożone kilkakrotnie gazą - bardzo delikatnie wyciskamy sok.

Krok 3.
Do soku z porzeczek dodajemy odważony cukier, mieszamy, gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut - sok powinien tylko lekko mrugać.

Krok 4.
Zdejmujemy garnek z ognia , robimy próbę gęstości (kropla galaretki wylana na zimny spodek nie powinna się rozpłynąć).
Gorącą galaretkę  przelewamy do bardzo ciepłych i suchych słoików - gdy wierzch galaretki podczas stygnięcia lekko się zetnie, wlewamy na wierzch łyżeczkę spirytusu - słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. 
Galaretka doskonale się przechowuje.

Smacznego :)
www.e-ksiazkakucharska.pl


Galaretka porzeczkowa została przygotowana wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz z "1001 przepisów Kuchni Polskiej". Serdecznie dziękuję autorce za ciekawe i zawsze niezawodne inspiracje kulinarne :)
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 28, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania