piątek, 4 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY


Dzisiaj przedstawiam przepis na uwielbiany przez dzieci kompot truskawkowo-gruszkowy. Ma piękny, intensywny kolor, wspaniały smak i zapach, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.Sezon na świeże owoce w pełni, więc zachęcam do gotowania takich domowych, zdrowych kompotów :) Podajemy na ciepło lub schłodzony. Polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu lub na piknik!


SKŁADNIKI:
  • 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek
  • 2 umyte jabłka
  • 2 umyte gruszki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • gałązka melisy cytrynowej
  • 5-6 szklanek wody stołowej (niegazowanej)
  • sok z cytryny do smaku
  • płynny miód do smaku (naturalny)

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Umyte jabłka oraz gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy wraz z truskawkami do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru, zasmażamy przez około 2 minuty, mieszając, aby cukier dokładnie pokrył owoce i rozpuścił się nieco.

Krok 2.
Do garnka z owocami wlewamy 5-6 szklanek wody, wkładamy gałązkę melisy cytrynowej, zagotowujemy - gotujemy na niewielkim ogniu przez około 6-10 minut.

Krok 3.
Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem.

Kompot podajemy jako dodatek do obiadu lub jako orzeźwiający napój - po schłodzeniu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, lipca 04, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania