piątek, 4 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

KOMPOT TRUSKAWKOWO-GRUSZKOWY


Dzisiaj przedstawiam przepis na uwielbiany przez dzieci kompot truskawkowo-gruszkowy. Ma piękny, intensywny kolor, wspaniały smak i zapach, a do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu.Sezon na świeże owoce w pełni, więc zachęcam do gotowania takich domowych, zdrowych kompotów :) Podajemy na ciepło lub schłodzony. Polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu lub na piknik!


SKŁADNIKI:
  • 2 kopiaste szklanki przebranych i umytych truskawek
  • 2 umyte jabłka
  • 2 umyte gruszki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • gałązka melisy cytrynowej
  • 5-6 szklanek wody stołowej (niegazowanej)
  • sok z cytryny do smaku
  • płynny miód do smaku (naturalny)

PRZYGOTOWANIE:

 Krok 1.
Umyte jabłka oraz gruszki kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, wkładamy wraz z truskawkami do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru, zasmażamy przez około 2 minuty, mieszając, aby cukier dokładnie pokrył owoce i rozpuścił się nieco.

Krok 2.
Do garnka z owocami wlewamy 5-6 szklanek wody, wkładamy gałązkę melisy cytrynowej, zagotowujemy - gotujemy na niewielkim ogniu przez około 6-10 minut.

Krok 3.
Gotowy kompot przecedzamy przez sito, kiedy lekko przestygnie doprawiamy do smaku sokiem z cytryny oraz miodem.

Kompot podajemy jako dodatek do obiadu lub jako orzeźwiający napój - po schłodzeniu.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, lipca 04, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE