poniedziałek, 28 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

 KONFITURY Z MORELI

 Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KONFITURY Z MORELI. Sezon na przetwory domowe u mnie w pełni, więc następne przepisy będą dotyczyły przygotowywania zapasów na zimę ;) Podam sprawdzone przeze mnie przepisy - tylko te niezawodne i najlepsze. Zapraszam do odwiedzania Mojej Książki Kucharskiej. Polecam!


--------------------------------------------------
Liczba porcji : 10-11 słoiczków po 250ml
--------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1,5 kg dorodnych, dojrzałych moreli (waga z pestkami, przed obraniem)
  • 2 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody źródlanej lub stołowej (z kranu może zepsuć smak konfitury)
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy syrop : w garnku gotujemy z wody i cukru syrop - kiedy cukier całkowicie się rozpuści, odstawiamy całość do wychłodzenia.

Krok 2.
Morele zalewamy wrzątkiem, trzymamy 8 minut, cedzimy, obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, usuwamy pestki - wkładamy do chłodnego syropu.

Krok 3.
Syrop z owocami stawiamy na ogniu, bardzo powoli podgrzewamy - gdy się zagotują, trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 minuty, mieszamy - odstawiamy.

Czynność powtarzamy jeszcze 4-5 krotnie przez kolejne 2 dni.

 Konfitury są dobrze wysmażone, gdy owoce są szkliste, zawieszone w gęstym syropie i mają różowo-miodowy kolor.

Krok 4.
Gorące konfitury rozkładamy  do idealnie czystych słoiczków (wygrzanych), na wierzch lejemy łyżeczkę spirytusu i szczelnie zamykamy.


W ciemnej i suchej piwnicy przechowują się bardzo dobrze nawet przez 2 lata.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

Konfitury przygotowane zostały wg. przepisu Pani Ewy Aszkiewicz "1001 przepisów Kuchni Polskiej".
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 28, 2014 5 comments

5 komentarzy:

  1. czy nie za dużo cukru?



    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość cukru w tym przepisie jest odpowiednia. Przygotowałam ja z przepisu od Pani Ewy Aszkiewicz z książki 1001 przepisów. Konfitura świetnie smakuje i się przechowuje - mam nawet jeszcze kilka sloiczkow z zeszłego roku i są super... polecam i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. DZiękuję za wyjaśnienie. Przeraziłam się ogromem syropu, bo owoce zatonęły w nim. I jeszcze jedno pytanko: czy spirytus dodawany na koniec chroni przed psuciem? Ela

      Usuń
    3. Tak, ale i bez spirytusu będą się dobrze przechowywać - cukier jest świetnym konserwantem.

      Usuń
  2. A to moj skromny artykuł o moreli :) http://zielarniaimbir.blogspot.com/2015/08/naukowcy-odkryli-na-nowo-pestki-moreli.html#more

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania