środa, 30 lipca 2014

MARYNOWANE KORNISZONY


W trakcie konserwowania ogórków można dobierać przyprawy według przepisu, ale można też wybrać jakąś jedną przyprawę np. tylko natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. 


Polecam przepis na marynowane korniszony!


W dziale "PRZETWORY DOMOWE" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.

SKŁADNIKI:
na 2,5kg korniszonów
  • 25g ziaren gorczycy
  • 5 baldachów kopru
zalewa:
  • 1kg cukru
  • 50g soli
  • 150g 24% octu
  • 150g wody

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Korniszony długości 3-5cm, zebrane krótko po przekwitnięciu kwiatów ogórkowych, układamy w słoikach, przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem.

Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i cukrem, studzimy, dodajemy ocet.

Krok 3.
Korniszony zalewamy ostudzoną marynatą, słoiki zamykamy i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce.

Korniszony po tygodniu będą gotowe do spożycia.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 30, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania