Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ - marynowane korniszony

Ogórki konserwowe - marynowane korniszony  na zimę

Ogórki konserwowe na zimę

Przepis na marynowane korniszony



W trakcie konserwowania ogórków można dobierać przyprawy według przepisu, ale można też wybrać jakąś jedną przyprawę np. tylko natkę lub baldach kopru itp. Zimą, po otwarciu słoika, dom napełni się niepowtarzalnym aromatem lata, a ogórki będą miały różny smak. Do marynowania wybieramy zazwyczaj niewielkie ogórki o długości ok. 3-5cm. 

Zalewa do ogórków konserwowych


Smak ogórków konserwowych w dużej mierze zależy od rodzaju zalewy w jakiej będą się marynowały. Jest to zalewa octowa w odpowiedniej proporcji z wodą, ale może być z różnymi przyprawami i dodatkami. Najczęściej do zalewy dodajemy cukier (całkiem sporo) i sól. Pyszne i wyjątkowe w smaku będą także ogórki konserwowe z chilli, curry, papryką lub z miodem - 100% niepowtarzalnego smaku.

Pyszne ogórki konserwowe - wypróbowany przepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go :)

Polecam!


Jak zrobić korniszony - przepis składniki i przygotowanie


Oto składniki na marynowane korniszony


SKŁADNIKI:

na ok. 7 słoików po 0,9 litra - zależy jak dobrze 'upchamy' ogórki do słoików ;)

  • 3 kg niewielkich ogórków
  • 3 litry wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 łyżki soli
  • 14 łyżek cukru (po 2 na słoik)
  • 14 listków laurowych ( po 2 na słoik)
  • 35 ziarenek ziela ( po 5 na słoik)
  • 7 łyżeczek ziaren gorczycy (po 1 na słoik)
  • koper ( ok. 1 niewielki baldach na słoik)


Przepis na ogórki konserwowe na zimę


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Korniszony długości 3-5cm, zebrane krótko po przekwitnięciu kwiatów ogórkowych i wyszorowane układamy ciasno w słoikach (dokładnie umytych, najlepiej wyparzonych), przesypujemy ziarnami gorczycy i przekładamy koprem.

Krok 2.
W garnku zagotowujemy wodę z solą, cukrem,  listkami laurowymi i zielem angielskim - dodajemy ocet.

Krok 3.
Korniszony zalewamy gorącą marynatą, mniej więcej po równo rozdzielamy ziele i listki laurowe, słoiki zamykamy i odstawiamy do góry dnem, aby się zawekowały. Przez kilkanaście godzin, najlepiej  przez noc trzymamy w temperaturze pokojowej, po czym przenosimy je w chłodne i ciemne miejsce. Przechowują się wyśmienicie nawet przez kilka miesięcy.

Korniszony po dwóch tygodniach są już gotowe do spożycia.


Smacznego :)



Przepis zaktualizowany 08.05.2018r.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger