środa, 30 lipca 2014

OCET ESTRAGONOWY


Żeby zachować ostry smak i zapach octu oraz aby nadać daniom niepowtarzalny i pikantny smak, można aromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych.

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam!


W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.

SKŁADNIKI:
na 1 litr octu
  • świeże gałązki estragonu
  • 1 litr octu owocowego  ( lub 9% )
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Gałązki estragonu siekamy (ma wyjść ok. 1 szklanka), zalewamy 1 litrem octu owocowego, przykrywamy i pozostawiamy na miesiąc w jasnym ( nie nasłonecznionym) miejscu.

Krok 2.
Po około miesiącu zlewamy ocet do mniejszych butelek (max. 0,5 l), cedząc przez złożoną gazę i gotowe.

Ocet jest wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz surówek, bardzo podnosi smak galarety z nóżek wieprzowych.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 30, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE