środa, 30 lipca 2014

OCET ESTRAGONOWY


Żeby zachować ostry smak i zapach octu oraz aby nadać daniom niepowtarzalny i pikantny smak, można aromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych.

Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam!


W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę.

SKŁADNIKI:
na 1 litr octu
  • świeże gałązki estragonu
  • 1 litr octu owocowego  ( lub 9% )
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Gałązki estragonu siekamy (ma wyjść ok. 1 szklanka), zalewamy 1 litrem octu owocowego, przykrywamy i pozostawiamy na miesiąc w jasnym ( nie nasłonecznionym) miejscu.

Krok 2.
Po około miesiącu zlewamy ocet do mniejszych butelek (max. 0,5 l), cedząc przez złożoną gazę i gotowe.

Ocet jest wspaniałym dodatkiem do sałatek oraz surówek, bardzo podnosi smak galarety z nóżek wieprzowych.

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 30, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania