środa, 30 lipca 2014

OCET WINNY


Ocet należy przechowywać w małych butelkach, max. półlitrowych.  Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego.

Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. 

Polecam przepis na ocet winny!


SKŁADNIKI:
  • ok. 5-6 jabłek
  • 2-3 gruszki

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy w  cienkie słupki, wkładamy wszystko do słoja, zalewamy wrzącą wodą, tak aby o centymetr przykrywała owoce, wierzch słoja owijamy gazą i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie.

Krok 2.
Po 2 tygodniach dokładamy kolejną porcję obierzyn oraz owoców pokrojonych w słupki, dolewamy wodę, tak aby znowu o centymetr przykrywała owoce i obierzyny, wierzch słoja obwiązujemy gazą - ponownie odstawiamy w ciemne, niewychłodzone miejsce (tym razem na ok. 2 miesiące).

Krok 3.
Po 2 miesiącach powstały ocet przecedzamy przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą, przelewamy do małych butelek.

Tym sposobem otrzymujemy doskonały, smaczny oraz zdrowy, domowy ocet winny.

W dziale " DOMOWE PRZETWORY " znajdziecie więcej przepisów na przetwory z owoców i warzyw na zimę. Polecam!

Smacznego :)



Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 30, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE