Liczba gości w ciągu ostatniego roku

OGÓRKI WARSZAWSKIE



OGÓRKI WARSZAWSKIE

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe po warszawsku.



Nie można zbyt długo przechowywać świeżych ogórków, ale kiszone lub konserwowe przetrwają nawet cały rok. Do zasalania nadają się ogórki o ścisłym miąższu, niezbyt grubej skórce i małej komorze nasiennej. Powinny mieć regularny kształt i niewielki rozmiar. Ogórki należy przetwarzać natychmiast po zebraniu, należy je dokładnie wymyć w zimnej wodzie, a następnie zanurzyć na 1-2 godziny w bardzo zimnej, a najlepiej lodowatej wodzie. Jeśli nie ma takiej możliwości, to lepiej zrezygnować z moczenia i od razu przystąpić do przetwarzania. 

Jak zrobić ogórki po warszawsku - przepis składniki i przygotowanie


Oto składniki na ogórki konserwowe warszawskie


SKŁADNIKI:


  • 6kg wymiarowych ogórków na 12 jedno-litrowych słoi z zamknięciem typu twist-off

  • przyprawy: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała laska chrzanu, łodyga zielonego koperku
zalewa:

  • 5 litrów wody (źródlana, oligoceńska, stołowa, niegazowana - woda z kranu może zepsuć smak ogórków)

  • 3 szklanki octu

  • szklanka cukru

  • sól do smaku - ok. 3, lekko kopiaste łyżki szarej soli kamiennej

Przepis na ogórki konserwowe warszawskie



PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Wszystkie składniki zalewy mieszamy, podgrzewamy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło, sól rozpuściła, odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 2.
Do każdego słoika wkładamy przyprawy, następnie układamy ogórki (zawsze jasnym końcem do góry), zalewamy zimną zalewą - słoje dokładnie zamykamy, ustawiamy w dużym garnku z wodą, zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy, ustawiamy na grubej warstwie gazet, przykrywamy kocykiem i pozostawiamy do wychłodzenia.

Ważne : należy bardzo pilnować, aby ogórki w garnku tylko się zagotowały - nie mogą gotować się ani minuty, ponieważ będą miękkie.

Smacznego :)



Przepis pochodzi z książki "1001 przepisów" Pani Ewy Aszkiewicz, której bardzo dziękuję za zbiór wspaniałych przepisów i inspiracji kulinarnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger