poniedziałek, 28 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI


Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika do potrawy. Oliwa czosnkowa z chilli ma lekko ostry posmak i wyraźnie wyczuwalny aromat czosnku. Jest świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Polecam przepis!

 

W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie pozostałe przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw.

 

---------------------------------------------------------
Liczba porcji : jedna 0,5l butelka
Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie
---------------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 0,5l oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy 'ogonek', przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z ziarenek. Czosnek obieramy, siekamy (nie miażdżymy).

Krok 2.
Do butelki z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, wkładamy papryczkę chilli, zamykamy butelkę i gotowe.

W trakcie leżakowania, oliwą możemy lekko i delikatnie potrząsnąć.

Po około 3 dniach oliwa jest gotowa do użycia.
Z biegiem czasu oliwa staje się jeszcze lepsza.

Oliwę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, gdzie doskonale i długo się przechowuje.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 28, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania