poniedziałek, 28 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

OLIWA CZOSNKOWA Z CHILLI


Aromatyzowane ziołami oleje i oliwy świetnie nadają się do doprawiania wszelkich sałatek lub smażenia. Mają wspaniały oryginalny aromat oraz smak, który przenika do potrawy. Oliwa czosnkowa z chilli ma lekko ostry posmak i wyraźnie wyczuwalny aromat czosnku. Jest świetna do sałatek; z powodzeniem możemy nią polewać potrawy przygotowywane na grillu.  Taka oliwa jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Polecam przepis!

 

W dziale "DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie pozostałe przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw.

 

---------------------------------------------------------
Liczba porcji : jedna 0,5l butelka
Czas przygotowania : 10 minut + leżakowanie
---------------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 0,5l oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy 'ogonek', przekrawamy wzdłuż na pół, oczyszczamy z ziarenek. Czosnek obieramy, siekamy (nie miażdżymy).

Krok 2.
Do butelki z oliwą wrzucamy posiekany czosnek, wkładamy papryczkę chilli, zamykamy butelkę i gotowe.

W trakcie leżakowania, oliwą możemy lekko i delikatnie potrząsnąć.

Po około 3 dniach oliwa jest gotowa do użycia.
Z biegiem czasu oliwa staje się jeszcze lepsza.

Oliwę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce, gdzie doskonale i długo się przechowuje.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lipca 28, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE