czwartek, 17 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl 

PEŁNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA

 

Placki naan to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni Afganistanu. Piecze się je tam w glinianych piecach w kształcie dzbana (tandoor), które są rozgrzewane rozpalonymi węglami. Placki przykleja się do ścianek naczynia. Po kilku chwilach spód staje się brązowy i twardy, a wierzch zostaje miękki i gotuje się w gorącym powietrzu unoszącym się znad gorących węgli. Pieczenie na grillu pozwala uzyskać podobny efekt: chrupiący spód, wilgotne wnętrze i miękką skórkę u góry.

Placki te możemy podawać z kebabem z jagnięciny lub kurczaka oraz grillowanymi warzywami - stanowi to wspaniały, egzotyczny posiłek, który z powodzeniem możemy przygotować na zewnątrz. 

Chlebki świetnie smakują maczane w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami.

Polecam!


SKŁADNIKI :
na ok. 6 placków o średnicy 12cm

zaczyn:
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 ciasto :
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek do posmarowania placków do grillowania


www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy zaczyn: w miseczce łączymy wodę, jogurt, drożdże oraz mąkę - mieszamy, przykrywamy ściereczką - odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej (aż zaczyn stanie się pełen bąbelków).

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, sól, ziarna sezamu, wlewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, mieszamy plastikową lub drewnianą szpatułką, by składniki wstępnie się połączyły.

Krok 3.
Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta przez 5-7 minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i pozwoli się rozciągnąć w błonę.

Krok 4.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek miski lub innego pojemnika do wyrastania ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 5.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 6 równych kawałków, formujemy z nich kule, następnie spłaszczamy na placki o średnicy około 12cm, lekko posypujemy mąką, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut, by placki lekko się napuszyły.

Krok 6.
Rozgrzewamy grill, każdy placek smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek i kładziemy natłuszczoną stroną na grillu, przykrywamy i pieczemy przez 3-5 minut, aż spód stanie się złoty, z czarnymi pręgami od rusztu - zdejmujemy i od razu podajemy.

Placki naan świetnie smakują z grillowanym mięsem, warzywami z grilla lub lekką, sezonową sałatką. Możemy je również podać na dużym półmisku, udekorowanym zieleniną, do tego miseczki z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami - każdy może oderwać kawałek chlebka i maczać go w oliwie z oliwą - świetna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych i rodziny.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl


zBLOGowani.pl
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lipca 17, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy wszelkie pieczywo płaskie z grilla, tosty, ziołowe pieczywko, pizza, itp ale to pieczywko naan biję wszystkie inne na głowę.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania