czwartek, 17 lipca 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl 

PEŁNOZIARNISTE PLACKI NAAN Z GRILLA

 

Placki naan to tradycyjna potrawa wywodząca się z kuchni Afganistanu. Piecze się je tam w glinianych piecach w kształcie dzbana (tandoor), które są rozgrzewane rozpalonymi węglami. Placki przykleja się do ścianek naczynia. Po kilku chwilach spód staje się brązowy i twardy, a wierzch zostaje miękki i gotuje się w gorącym powietrzu unoszącym się znad gorących węgli. Pieczenie na grillu pozwala uzyskać podobny efekt: chrupiący spód, wilgotne wnętrze i miękką skórkę u góry.

Placki te możemy podawać z kebabem z jagnięciny lub kurczaka oraz grillowanymi warzywami - stanowi to wspaniały, egzotyczny posiłek, który z powodzeniem możemy przygotować na zewnątrz. 

Chlebki świetnie smakują maczane w oliwie z oliwek z czosnkiem i ziołami.

Polecam!


SKŁADNIKI :
na ok. 6 placków o średnicy 12cm

zaczyn:
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki pełnotłustego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
 ciasto :
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka drobnej soli morskiej
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • oliwa z oliwek do posmarowania placków do grillowania


www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE: 

Krok 1.
Przygotowujemy zaczyn: w miseczce łączymy wodę, jogurt, drożdże oraz mąkę - mieszamy, przykrywamy ściereczką - odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej (aż zaczyn stanie się pełen bąbelków).

Krok 2.
Przygotowujemy ciasto: do miski wsypujemy mąkę pełnoziarnistą, sól, ziarna sezamu, wlewamy zaczyn oraz oliwę z oliwek, mieszamy plastikową lub drewnianą szpatułką, by składniki wstępnie się połączyły.

Krok 3.
Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem do ciasta przez 5-7 minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i pozwoli się rozciągnąć w błonę.

Krok 4.
Wyrobione ciasto wkładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek miski lub innego pojemnika do wyrastania ciasta, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Krok 5.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 6 równych kawałków, formujemy z nich kule, następnie spłaszczamy na placki o średnicy około 12cm, lekko posypujemy mąką, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut, by placki lekko się napuszyły.

Krok 6.
Rozgrzewamy grill, każdy placek smarujemy z jednej strony oliwą z oliwek i kładziemy natłuszczoną stroną na grillu, przykrywamy i pieczemy przez 3-5 minut, aż spód stanie się złoty, z czarnymi pręgami od rusztu - zdejmujemy i od razu podajemy.

Placki naan świetnie smakują z grillowanym mięsem, warzywami z grilla lub lekką, sezonową sałatką. Możemy je również podać na dużym półmisku, udekorowanym zieleniną, do tego miseczki z oliwą z oliwek, czosnkiem i ziołami - każdy może oderwać kawałek chlebka i maczać go w oliwie z oliwą - świetna przekąska na przyjęcie w gronie znajomych i rodziny.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl


zBLOGowani.pl
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lipca 17, 2014 1 comment

1 komentarz:

  1. Uwielbiamy wszelkie pieczywo płaskie z grilla, tosty, ziołowe pieczywko, pizza, itp ale to pieczywko naan biję wszystkie inne na głowę.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE