środa, 16 lipca 2014

 
www.e-ksiazkakucharska.pl
SOS PESTO Z RUKOLI

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na klasyczne pesto z rukoli - bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.  Świetnie smakuje z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Z podanych składników otrzymamy około 250ml pesto. Przechowujemy w lodówce przez ok. tydzień. 

Polecam przepis na domowe pesto z rukoli!


SKŁADNIKI:
na około 250ml sosu
  • 50g orzeszków pinii*
  • 100g rukoli
  • 1/2 pęczka bazylii (same listki)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g świeżo startego parmezanu
  • ok. 130 ml oliwy i trochę do zalania
  • sól morska i czarny pieprz do smaku
*orzeszki pinii możemy zastąpić np. ziarnami słonecznika lub nerkowcem

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Orzeszki lekko prażymy na suchej patelni, przekładamy na talerz do wystygnięcia.

Krok 2.
Następnie orzeszki, rukolę, listki bazylii, obrany czosnek i starty parmezan umieszczamy w blenderze lub robocie kuchennym i wstępnie miksujemy.

Krok 3.
Przy działającym robocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Gotowe pesto przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy.

Podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. 

Przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy. 
Pesto z czasem ciemnieje, jednak nie wpływa to w żaden sposób na smak i aromat.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On środa, lipca 16, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania