piątek, 4 lipca 2014

WYTWORNA SAŁATKA Z PIECZONYM SCHABEM I CZEREŚNIAMI.

 

Polecam dzisiaj przepis na sałatkę z pieczonym schabem i czereśniami. Połączenie pieczonego schabu i czereśni nadaje sałatce niezwykle wytrawnego smaku, a dodatki, jak świeży ogórek, seler naciowy oraz koperek, orzeźwiają całość. Sałatka świetna na przyjęcie, jej podanie oraz smak zachwycą wszystkich gości. Sałatkę nakładamy na duży, udekorowany wcześniej półmisek. Wszystkie elementy dekoracji, koniecznie polewamy Kujawskim ze smakiem do sałatek. Polecam przepis!

 

---------------------------------------
Liczba porcji : 8
---------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka pieczonego schabu (pokrojonego w kostkę)
  • 300g wydrylowanych czereśni (mogą być  z kompotu)
  • 1,5 szklanki ugotowanego na sypko, dobrego, ryżu
  • 100g groszku z puszki
  • 200g kukurydzy z puszki
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 garście umytej i osuszone roszponki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól himalajska oraz biały pieprz do smaku
sos:
  • Kujawski se smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka
  • 3 łyżki soku oraz skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy stołowej (łagodnej)
  • sól himalajska  oraz biały pieprz do smaku
dodatkowo:
  • liście sałaty do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji
  • gałązki melisy cytrynowej do dekoracji
  • kilka gałązek natki marchewki do dekoracji
  • Kujawski ze smakiem do sałatek (czosnkowy) - 1 saszetka do polania dekoracji
  • inne

PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy olej Kujawski ze smakiem do sałatek, dodajemy pozostałe składniki sosu, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 2.
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę, seler oczyszczamy z włókien, kroimy w cienkie półplasterki, obraną cebulę drobno siekamy.

Krok 3.
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki tj.: pokrojony w kostkę schab pieczony, wydrylowane czereśnie,roszponkę, osączone z zalewy groszek oraz kukurydzę, ogórek, cebulę, seler, ugotowany ryż, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.

Krok 4.
Sałatkę polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na udekorowanym półmisku.


  Smacznego :)






Przepis ten bierze udział w konkursie : "Kujawski ze smakiem do sałatek", który organizowany jest przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl.
Link do strony konkursowej>>> 

Oświadczam, iż regulamin konkursu  został przeze mnie przeczytany oraz zaakceptowany. 
Posted by Katarzyna Kopacz On piątek, lipca 04, 2014 4 comments

4 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE