wtorek, 30 września 2014



ŚLIMAK, ŚLIMAK POKAŻ ROGI...DAM CI SERA NA PIEROGI...


NALEŚNIKOWE ŚLIMAKI, czyli fantastyczne szpinakowo - serowe naleśniki z szynką, które idealnie sprawdzą się na kolację lub podwieczorek dla całej rodziny.  Do przygotowania farszu polecam serek Almette ziołowy - idealnie skomponowane składniki serka nadają potrawie niezwykłego smaku i znacznie podnoszą walory smakowe potrawy. Naleśnikowe ślimaki będą również idealne na przyjęcie dla dzieci - które ucieszą się na widok takiego wesołego półmiska zielonych ślimaków.


Uwaga ! Te ślimaki szybko znikają z talerza :)


Polecam przepis na naleśnikowe ślimaki!


---------------------------------------------------
Liczba porcji : około 10 naleśników
Czas przygotowania : 30 minut*
---------------------------------------------------

* oprócz czasu na schłodzenie

SKŁADNIKI:

 na ciasto naleśnikowe:
  • ok. 200g mąki pszennej
  • 170g mrożonego szpinaku*
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 4 jajka
  • 500ml mleka
  • szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
* szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody

farsz:
  • 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny)
  • kilka plasterków dobrej szynki gotowanej
dodatkowo:
  • liście sałaty
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewki
  • szczypiorek
  • majonez
  • wykałaczki
  • folia aluminiowa do zawinięcia rulonów
  • plastry pomidora lub ogórka
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera.

Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

Krok 2.
Usmażone naleśniki  smarujemy z wierzchu serkiem Almette, na warstwę serka kładziemy plasterki szynki, całość rolujemy. Na koniec zawijamy naleśniki w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby całość dobrze się skleiła (chociaż niekoniecznie).

Krok 3.
Schłodzone rulony naleśnikowe odwijamy z  folii, kroimy w grube plastry i układamy na udekorowanym półmisku.

Duży talerz wykładamy liśćmi sałaty, rozkładamy plastry pomidora, na każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką ślimaka (wcześniej robimy w niej dwie dziurki, w które wtykamy szczypiorek i malujemy buzię majonezem). Na wierzch każdego ślimaka kładziemy plasterki rzodkiewki. Całość dekorujemy gałązkami koperku oraz połówkami pomidorków.

Smacznego :)




Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, września 30, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania