poniedziałek, 13 października 2014


www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :)

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
na litrowy słoik
  • 630 g niewielkich ogórków
  • 400g wody
  • 30-35g soli
  • 50-60g 5% octu
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 10-12g kopru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę).

Krok 2.
Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili. 

Krok 3.
Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku.

Krok 4.
Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja do pełna, zakręcamy.

Krok 5.
Pasteryzacja: słoiki litrowe pasteryzujemy od 10 - 12 minut, słoje trzy- lub czterolitrowe pasteryzujemy 15 minut.

Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach, przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, października 13, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE