poniedziałek, 13 października 2014


www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILI

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na ogórki konserwowe z papryczką chili. Przygotowywałam je w tym roku po raz pierwszy z przepisu od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że są naprawdę wyborne. Są ostre w smaku. Ogórki te świetnie nadają się jako przekąska lub przystawka np.: z kromką  domowego chleba i domowym smalcem :)

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
na litrowy słoik
  • 630 g niewielkich ogórków
  • 400g wody
  • 30-35g soli
  • 50-60g 5% octu
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 10-12g kopru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ogórki moczymy, najlepiej kilka godzin (dwukrotnie zmieniając wodę).

Krok 2.
Do słoika, najpierw, wkładamy przyprawy : koper, ziele angielskie, czosnek, pokrojoną w kawałeczki papryczkę chili. 

Krok 3.
Ogórki kroimy wzdłuż  na cztery części - układamy w słoiku.

Krok 4.
Przygotowujemy zalewę: w wodzie rozpuszczamy sól, roztwór zagotowujemy, wlewamy ocet - gorącą marynatą zalewamy zawartość słoja do pełna, zakręcamy.

Krok 5.
Pasteryzacja: słoiki litrowe pasteryzujemy od 10 - 12 minut, słoje trzy- lub czterolitrowe pasteryzujemy 15 minut.

Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 tygodniach, przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, października 13, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania