wtorek, 14 października 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

PLACKI ZIEMNIACZANE

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne placki ziemniaczane . Placki  z zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku miękkie. Możemy je podać z gęstą śmietaną, cukrem, majonezem lub z dużą ilością zielonej sałaty - aby danie było nieco 'lżejsze' .

Polecam przepis na placki ziemniaczane.



SKŁADNIKI:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • około 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody.Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. 
Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę odlewamy, a osad mączny dodajemy do ziemniaków.

Krok 2.
Cebule drobno siekamy - podsmażamy.

Krok 3.
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki wyjdą wówczas 'gumowate') - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki.

Krok 4.
Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący olej lub masło klarowane (placki powinny mieć grubość około 0,5cm. Smażymy powoli na złocisto-brązowy kolor z każdej strony.

Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, października 14, 2014 3 comments

3 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! Najgorsze w ich przyrządzaniu jest ścieranie ziemniaków...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzina również je uwielbiamy :) Dziękuję za pozostawienie komentarza :)

      Usuń
  2. Na rynku jest już wiele modeli robotów, z czynnością ścierania ziemniaków . Praktyczne.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania