wtorek, 14 października 2014

www.e-ksiazkakucharska.pl

PLACKI ZIEMNIACZANE

 

Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjne placki ziemniaczane . Placki  z zewnątrz są bardzo chrupiące, a w środku miękkie. Możemy je podać z gęstą śmietaną, cukrem, majonezem lub z dużą ilością zielonej sałaty - aby danie było nieco 'lżejsze' .

Polecam przepis na placki ziemniaczane.



SKŁADNIKI:
  • 1kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • około 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz
dodatkowo:
  • gęsta śmietana, cukier, majonez, sałatka lub posiekany szczypiorek do podania (wedle uznania)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • ręczniki papierowe do osączania z tłuszczu usmażonych placuszków

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy - ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, odciskamy z nadmiaru wody.Odciśnięte ziemniaki oprószamy mąką. 
Płyn z ziemniaków odstawiamy na chwilę - gdy na dnie naczynia zbierze się skrobia, wodę odlewamy, a osad mączny dodajemy do ziemniaków.

Krok 2.
Cebule drobno siekamy - podsmażamy.

Krok 3.
Do startych ziemniaków dodajemy jajka, cebulę, śmietanę oraz mąkę pszenną (ilość mąki zależy tak naprawdę od jakości i rodzaju ziemniaków - ważne, aby nie sypać mąki zbyt wiele, ponieważ placki wyjdą wówczas 'gumowate') - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy, aby nie pozostały grudki mąki.

Krok 4.
Masę ziemniaczaną nabieramy łyżką i kładziemy na gorący olej lub masło klarowane (placki powinny mieć grubość około 0,5cm. Smażymy powoli na złocisto-brązowy kolor z każdej strony.

Gotowe placki ziemniaczane podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, października 14, 2014 3 comments

3 komentarze:

  1. Uwielbiam placki ziemniaczane! Najgorsze w ich przyrządzaniu jest ścieranie ziemniaków...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja i moja rodzina również je uwielbiamy :) Dziękuję za pozostawienie komentarza :)

      Usuń
  2. Na rynku jest już wiele modeli robotów, z czynnością ścierania ziemniaków . Praktyczne.

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE