środa, 12 listopada 2014



WOŁOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM
Dzisiaj przedstawiam moją wersję wołowiny po burgundzku w sosie pomidorowo-bazyliowym na bazie kremowego serka Apetina, który naprawdę świetnie komponuje się z resztą składników całego dania. Od jakiegoś czasu na półkach sklepowych mamy więcej nowości od Apetiny np.: kremowy serek INDIA lub TAPAS, które świetnie pasują do tortilli i burito (smarujemy nimi np.: tortille i nakładamy resztę składników), kremowy serek pomidory z bazylią jest idealny do zupy pomidorowej - zagęści ją i nada niezwykłego delikatnego smaku oraz aromatu, a serkiem z czosnkiem i ziołami możemy posmarować kawałki sera feta, który dalej panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni lub grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku.


Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem.  Smacznego !



------------------------------------------------------------------------
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 3,5 godziny
------------------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800 g wołowiny bez kości
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 300 g szalotek lub małych cebulek
  • 3 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 opakowanie kremowego serka pomidory i bazylia APETINA
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy


PRZYGOTOWANIE:
                  Krok 1.
Przygotowujemy warzywa : marchew, korzeń pietruszki, pieczarki, szalotki oraz czosnek obieramy, myjemy. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy , oddzielamy pestki z sokiem, który przecieramy przez sito.
Krok 2.
Mięso wołowe płuczemy i kroimy w kostkę o boku 2,5- 3 cm.

Krok 4.
Duże cebule kroimy w kostkę.

Krok 5.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej oliwie, wytapiamy tłuszcz, skwarki zdejmujemy, na pozostałą oliwę wrzucamy mięso, rumienimy ze wszystkich stron, oprószamy mąką, smażymy około 2 minuty, patelnię zdejmujemy z ognia - mięso przekładamy do garnka z grubym dnem.

Krok 6.
Do garnka z wołowiną dodajemy skwarki z boczku, pokrojone cebule, marchewki oraz korzeń pietruszki (w całości), rozgniecione ząbki czosnku, pomidory oraz przetarty sok pomidorowy, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Do garnka wlewamy czerwone wino, solimy - całość dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.

Krok 7.
Szalotki lub małe cebulki smażymy na maśle - przekładamy do mięsa.

Krok 8.
Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki (małe w całości, duże kroimy w plasterki) - dodajemy do mięsa.

Krok 9.
Z garnka wyjmujemy korzeń pietruszki oraz marchewki - całość dusimy jeszcze przez 30 minut, doprawiamy pieprzem.

Krok 10.
Pod koniec duszenia do potrawy dodajemy kremowy serek Apetina pomidory z bazylią, mieszamy , doprawiamy ewentualnie do smaku i chwilę jeszcze dusimy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Porcje wołowiny rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem.

Smacznego :)




Dania z serkami kremowymi
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 12, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne