środa, 12 listopada 2014



WOŁOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM
Dzisiaj przedstawiam moją wersję wołowiny po burgundzku w sosie pomidorowo-bazyliowym na bazie kremowego serka Apetina, który naprawdę świetnie komponuje się z resztą składników całego dania. Od jakiegoś czasu na półkach sklepowych mamy więcej nowości od Apetiny np.: kremowy serek INDIA lub TAPAS, które świetnie pasują do tortilli i burito (smarujemy nimi np.: tortille i nakładamy resztę składników), kremowy serek pomidory z bazylią jest idealny do zupy pomidorowej - zagęści ją i nada niezwykłego delikatnego smaku oraz aromatu, a serkiem z czosnkiem i ziołami możemy posmarować kawałki sera feta, który dalej panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni lub grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku.


Wołowina po burgundzku jest idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Mamy tu duże, rozpływające się w ustach kawałki mięsa, aromatyczne grzyby i kremowy, pomidorowy sos. Polecam z ziemniakami i buraczkami z chrzanem.  Smacznego !



------------------------------------------------------------------------
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania : 3,5 godziny
------------------------------------------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 800 g wołowiny bez kości
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g pieczarek
  • 300 g szalotek lub małych cebulek
  • 3 duże cebule
  • 3 marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 opakowanie kremowego serka pomidory i bazylia APETINA
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • kilka gałązek tymianku i rozmarynu
  • 2-3 łyżki oliwy


PRZYGOTOWANIE:
                  Krok 1.
Przygotowujemy warzywa : marchew, korzeń pietruszki, pieczarki, szalotki oraz czosnek obieramy, myjemy. Pomidory parzymy, obieramy, kroimy , oddzielamy pestki z sokiem, który przecieramy przez sito.
Krok 2.
Mięso wołowe płuczemy i kroimy w kostkę o boku 2,5- 3 cm.

Krok 4.
Duże cebule kroimy w kostkę.

Krok 5.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanej oliwie, wytapiamy tłuszcz, skwarki zdejmujemy, na pozostałą oliwę wrzucamy mięso, rumienimy ze wszystkich stron, oprószamy mąką, smażymy około 2 minuty, patelnię zdejmujemy z ognia - mięso przekładamy do garnka z grubym dnem.

Krok 6.
Do garnka z wołowiną dodajemy skwarki z boczku, pokrojone cebule, marchewki oraz korzeń pietruszki (w całości), rozgniecione ząbki czosnku, pomidory oraz przetarty sok pomidorowy, liście laurowe oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Do garnka wlewamy czerwone wino, solimy - całość dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny, na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy.

Krok 7.
Szalotki lub małe cebulki smażymy na maśle - przekładamy do mięsa.

Krok 8.
Na tym samym tłuszczu smażymy pieczarki (małe w całości, duże kroimy w plasterki) - dodajemy do mięsa.

Krok 9.
Z garnka wyjmujemy korzeń pietruszki oraz marchewki - całość dusimy jeszcze przez 30 minut, doprawiamy pieprzem.

Krok 10.
Pod koniec duszenia do potrawy dodajemy kremowy serek Apetina pomidory z bazylią, mieszamy , doprawiamy ewentualnie do smaku i chwilę jeszcze dusimy, aby składniki dokładnie się połączyły.

Porcje wołowiny rozkładamy na talerzach, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ziemniakami oraz buraczkami z chrzanem.

Smacznego :)




Dania z serkami kremowymi
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, listopada 12, 2014 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania