Liczba gości w ciągu ostatniego roku

SZNYCLE Z INDYKA  - przepis

SZNYCLE Z INDYKA - przepis

PRZEPIS NA SZNYCLE Z INDYKA















Sznycle z indyka.


Przepis na sznycle z indyka w panierce.


Sznycle z indyka smażone w panierce z bułki tartej z dodatkiem parmezanu. Pyszne kotlety z indyka z serem.

Jak zrobić sznycle z indyka - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.


Oto składniki i przyprawy na sznycle z indyka .


SZYBKI CHLEB DOMOWY

SZYBKI CHLEB DOMOWY

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY





























Chleb domowy.


Przepis na szybki domowy chleb.


Prościej być już chyba nie może :) Szybki domowy chleb z mąki pszennej, żytniej oraz orkiszowej. 


Jak zrobić domowy chleb - wypróbowany przepis, składniki i przygotowanie.



Oto składniki i przyprawy na domowy chleb.

CHLEB DOMOWY z mieszanki do wypieku chleba

CHLEB DOMOWY z mieszanki do wypieku chleba

PRZEPIS NA CHLEB DOMOWY



SKŁADNIKI:

na 1 chleb
wymiary blaszki ok. 10cm na 34cm (wymiary spodu)
  • 500g mieszanki do domowego wypieku chleba (jak w opisie)
  • 10g drożdży świeżych lub 5g drożdży instant
  • 300ml wody o temperaturze ok. 30 stopni
  • 2 łyżki otrąb pszennych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kminku całego
  • 1 ugotowany, utłuczony ziemniak
  • mak do posypania chleba

PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do miski wsypujemy przygotowaną mieszankę mąki, dodajemy wodę drożdże, otręby, kminek, ziemniaka i oliwę. 

Krok 2.
Wyrabiamy ciasto ręcznie przez 8-10 minut lub za pomocą miksera (2-3 minuty na najwolniejszych obrotach, następnie ok. 5 minut na obrotach szybkich). Bardzo ważne : słaby mikser ciasta nie wyrobi.

Krok 3.
Wyrobione ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15 minut w cieple miejsce .

Krok 4.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy, wygładzamy powierzchnię dłonią zwilżoną wodą, posypujemy makiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja stawiam do ciepłego piekarnika bez przykrycia i kiedy ciasto zaczyna 'wyglądać' znad brzegów blaszki włączam piekarnik i zaczynam pieczenie -zawsze się udaje.

* podczas rośnięcia, powierzchnię ciasta można nawilżać wodą (pędzelkiem lub spryskiwaczem) i przed samym pieczeniem naciąć ukośnie.

Krok 5.
Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 45 minut.

* do piekarnika, podczas pieczenia, można włożyć naczynie z gorącą wodą, po to by w środku utrzymać odpowiednią wilgotność.


PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB
DLA MASZYNISTÓW:

Składniki jak powyżej.

PRZYGOTOWANIE:

Do pojemnika automatu wlewamy wodę, wsypujemy mieszankę do wypieku chleba, dodajemy drożdże. Uruchamiamy automat w trybie normalnym (sugerowany czas to 2 godziny i 40 minut do 2 godz. 50 minut), wypieczenie skórki średnie.

*cała instrukcja przygotowania jest również dostępna na opakowaniu.

Smacznego :)


PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB



PRZEPIS NA DOMOWY CHLEB


Polecam również przepis na domowe BAJGLE>>>

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM

KOPYTKA Z SOSEM KOPERKOWYM

www.e-ksiazkakucharska.pl
Kopytka ziemniaczane w sosie koperkowym fot. Moja Książka Kucharska


Prosty przepis na pyszne kopytka ziemniaczane.


Najlepsze domowe kopytka z gotowanych ziemniaków. Kopytka podane z sosem koperkowym.

Jak zrobić klasyczne kopytka - wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku.

TOSTY Z SEREM

TOSTY Z SEREM


mozzarella w chrupiącej gondoli


























Przepis na pyszne tosty francuskie  z serem.


Chrupiące tosty francuskie z serem mozzarella z pomidorowym pesto z czosnkiem i bazylią. Tosty francuskie to świetny pomysł na szybkie i pyszne śniadanie.

Jak zrobić tosty z serem - przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie.


FAWORKI KOKARDKI

FAWORKI KOKARDKI

FAWORKI KOKARDKI



SKŁADNIKI:
  • 200g mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania kokardek

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
200g mąki przesiewamy przez sito do większej miski, dodajemy śmietanę, jajka, cukier puder, olej i ocet, wyrabiamy gładkie ciasto. Masa może wyjść kleista, ale to nie szkodzi, można dosypać więcej mąki. Przy wyrabianiu napowietrzamy ciasto uderzając je łyżką lub wałkiem, jest gotowe kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Napowietrzone ciasto odstawiamy, pod przykryciem, na godzinę do lodówki.

Krok 2.
Schłodzone ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę, cieniutko rozwałkowujemy, kroimy na prostokąty o długości 8 cm i szerokości około 3 cm. Każdy prostokąt łapiemy dwoma palcami w połowie długości, zaciskamy, skręcamy i formujemy kokardki - środek możemy dla pewności jeszcze ścisnąć palcami, aby podczas smażenia kokardka się nie rozwinęła.

Krok 3.
W rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy faworki, smażymy na złoty kolor z obu stron, wykładamy na ręczniki papierowe, aby odciekły z nadmiaru oleju.
Osuszone i ostudzone kokardki posypujemy obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)


ROLADKI Z INDYKA

ROLADKI Z INDYKA


ROLADKI Z INDYKA

ROLADKI Z INDYKA faszerowane boczkiem. 


Mięso nacieramy wcześniej mieszanką przypraw, dzięki czemu nabierze wspaniałego smaku i będzie kruche oraz soczyste. Do środka wkładamy paseczki boczku, który, oczywiście możemy zastąpić innym nadzieniem np.: paseczkami czerwonej papryki, ogórka kiszonego, konserwowego lub serem żółtym. Polecam!

SKŁADNIKI:


  • 50dag filetu z indyka

  • 1 łyżka przyprawy do drobiu z ziołami

  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki wody

  • boczek pokrojony w paseczki do środka roladek

  • jajko i bułka tarta do panierowania

  • tłuszcz do smażenia

ROLADKI Z INDYKA

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso płuczemy, wycieramy skropioną octem ściereczką, oczyszczamy z błonek i żyłek, kroimy w paski, lekko rozbijamy drewnianym młotkiem - tak, aby można je było zwinąć w roladki.

Krok 2.
W miseczce przygotowujemy mieszankę przypraw: przyprawę do drobiu i do gyrosa łączymy z oliwą oraz wodą, dodajemy koperek i mieszamy. Marynata będzie gęsta.

Krok 3.
Przygotowaną mieszanką przypraw nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce, do zamarynowania, na min. 30 minut.

Krok 4.
 Na koniec każdego kawałka mięsa kładziemy pasek boczku i zawijamy w roladkę, dociskamy na końcu.

Krok 5.

Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej, kładziemy na rozgrzany tłuszcz - miejscem sklejenia do dołu i smażymy z każdej strony na złoty kolor, przykrywamy i trzymamy w cieple jeszcze przez około 15 minut, aby mięso"doszło" w środku.

Roladki podajemy z ziemniakami i lekką surówką np.: z marchewki i jabłkiem. 


Smacznego :)


 ROLADKI Z INDYKA



 

Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger