WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM
Kurczak z ananasem w winno-pomidorowym sosie słodko-kwaśnym.
Poznaj najlepszy przepis na szybkie, jednogarnkowe danie idealne na obiad dla całej rodziny.
Sprawdzony przepis krok po kroku.
--------------------------------------------
Czas przygotowania : 50 minut
Liczba porcji : 4
--------------------------------------------
SKŁADNIKI :
- 750g filetów z kurczaka
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
- 1 ananas
- 150g szalotki
- 1 główka młodego czosnku
- 3 marchewki
- 750g młodych, małych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100ml czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
- 700ml bulionu (może być z koncentratu)
- 1 cytryna
- po 3 gałązki świeżych ziół np.: majeranku, tymianku, szałwii, natki, oregano
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE :
Krok 1.
Mięso oczyszczamy ze wszelkich błonek, żyłek i kostek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem - kroimy w grubą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, odstawiamy w chłodne miejsce.
Ananasa przekrawamy wzdłuż na połowę - wydrążamy środek, kawałki oraz sok z ananasa dodajemy do mięsa, mieszamy, dalej chłodzimy.
Krok 2.
Szalotki, marchew, czosnek oraz ziemniaki* obieramy. Szalotki przekrawamy na połowy, marchew kroimy w ukośne plastry.
*ziemniaki (małe, okrągłe i dokładnie oczyszczone) oraz czosnek zostawiamy w całości.
Krok 3.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej mięso wraz z ananasem przez około 4 minuty, dodajemy dymkę, czosnek, marchew oraz ziemniaki, mieszamy, dolewamy czerwone wino - trzymamy na ogniu przez 5 minut i wlewamy bulion - wszystko razem gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.
Krok 4.
Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji.
Krok 5.
Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawiamy do smaku.
Kurczaka i warzywa przekładamy na wygrzany półmisek ( lub odpowiednie porcje do wydrążonych połówek ananasa), dekorujemy odłożonymi, świeżymi ziołami - podajemy gorące.
Smacznego :)