Liczba gości w ciągu ostatniego roku

WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM

WINNO-POMIDOROWY KURCZAK Z ANANASEM

www.e-ksiazkakucharska.pl

Kurczak z ananasem w winno-pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. 


Poznaj najlepszy przepis na szybkie, jednogarnkowe danie idealne na obiad dla całej rodziny.
Sprawdzony przepis krok po kroku.


--------------------------------------------
Czas przygotowania : 50 minut
Liczba porcji : 4
--------------------------------------------
SKŁADNIKI :
  • 750g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 ananas
  • 150g szalotki
  • 1 główka młodego czosnku
  • 3 marchewki
  • 750g młodych, małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100ml czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 700ml bulionu (może być z koncentratu)
  • 1 cytryna
  • po 3 gałązki świeżych ziół np.: majeranku, tymianku, szałwii, natki, oregano
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Mięso oczyszczamy ze wszelkich błonek, żyłek i kostek, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem - kroimy w grubą kostkę i mieszamy z przyprawą do gyrosa, odstawiamy w chłodne miejsce.
Ananasa przekrawamy wzdłuż na połowę - wydrążamy środek, kawałki oraz sok z ananasa dodajemy do mięsa, mieszamy, dalej chłodzimy.

Krok 2.
Szalotki, marchew, czosnek oraz ziemniaki* obieramy. Szalotki przekrawamy na połowy, marchew kroimy w ukośne plastry.

*ziemniaki (małe, okrągłe i dokładnie oczyszczone) oraz czosnek zostawiamy w całości.

Krok 3.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej mięso wraz z ananasem przez około 4 minuty, dodajemy dymkę, czosnek, marchew oraz ziemniaki, mieszamy, dolewamy czerwone wino - trzymamy na ogniu przez 5 minut i wlewamy bulion - wszystko razem gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie składniki będą prawie miękkie. Do potrawy dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich składników.

Krok 4.
Pod koniec gotowania dodajemy cytrynę pokrojoną w cienkie półplasterki (wcześniej dokładnie umytą i sparzoną) oraz posiekane zioła - część zostawiamy do dekoracji.

Krok 5.
Na koniec zagęszczamy sos łyżką mąki ziemniaczanej, która rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dodajemy do potrawy - całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, aby mąka straciła smak surowizny, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Kurczaka i warzywa przekładamy na wygrzany półmisek ( lub odpowiednie porcje do wydrążonych połówek ananasa), dekorujemy odłożonymi, świeżymi ziołami - podajemy gorące.

Smacznego :)



www.e-ksiazkakucharska.pl

KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI z olejem rzepakowym

KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI z olejem rzepakowym

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na KOKOSOWE CIASTECZKA MUESLI Z OLEJEM RZEPAKOWYM. Mamy tutaj m.in. mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, suszone owoce, ziarna oraz olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego te kokosowe ciasteczka są niezwykle zdrowe, pożywne oraz po prostu przepyszne :) Ja przygotowuję je z myślą o synku - aby nie kupować np.słodyczy ze sklepu, robię te ciasteczka i przechowuję w zamkniętym słoiku - uwierzcie mi, baaardzo długo zachowują świeżość - o ile nie zostaną wcześniej 'pochłonięte' przez innych domowników ;) Kokosowe ciasteczka z muesli idealnie sprawdzą się  na piknik, na zdrowe drugie śniadanie np. dla dzieci do szkoły  lub na przyjęcie jako przekąska do pochrupania :) Polecam!

 


--------------------------------------
Liczba porcji : ok.25-30 ciasteczek
Czas przygotowania : 30 minut
--------------------------------------

SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka muesli - mieszanka z owocami i orzechami
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki ziaren sezamu
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka płynnego miodu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Wszystkie składniki wsypujemy do miski - mieszamy do połączenia składników.

Krok 2.
Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.

Krok 3.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, w znacznej odległości od siebie, nakładamy porcje ciasteczek wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy łyżeczką - tak przygotowaną porcję wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut.

Krok 4.
Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika - musimy chwilę odczekać, aby lekko przestygły (początkowo będą miękkie), następnie przekładamy i studzimy na kratce - przygotowujemy kolejną porcję kokosowych ciasteczek.

Ciasteczka przechowujemy w zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK

KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK



www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam Wam mój przepis na orzeźwiający KOMPOT Z RABARBARU I TRUSKAWEK. Truskawki nadają nie tylko wspaniałego, czerwonego koloru, ale również niezwykłego zapachu i smaku - uwierzcie mi, że aromat tego kompotu 'rozniesie' się po całym domu :) Świetnie smakuje kiedy jest jeszcze ciepły,  jak również po schłodzeniu. Kompot z rabarbaru i truskawek polecam na przyjęcie na świeżym powietrzu, na grilla oraz na piknik.


SKŁADNIKI:
  • 7 łodyg rabarbaru
  • 2 szklanki obranych i umytych truskawek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • sok z jednej, słodkiej pomarańczy
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1,75 - 2 litry niegazowanej wody
  • płynny miód do smaku (naturalny)


www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy na około 2cm kawałki, wrzucamy do dużego garnka, zasypujemy 3 łyżkami cukru - podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2.
Kiedy rabarbar puści sok, a cukier się rozpuści, dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, mieszamy, dodajemy oczyszczone truskawki, zalewamy niegazowaną wodą i doprowadzamy do zagotowania - całość powoli gotujemy (około 7 minut), pozostawiamy do lekkiego wystudzenia.

*powstałą podczas gotowania pianę, zbieramy z powierzchni.

Krok 3.
Kompot przecedzamy do innego naczynia, dosładzamy miodem - według własnego uznania i gotowe.

Truskawki możemy tutaj zastąpić 3 jabłkami pokrojonymi na kawałki (bez gniazd nasiennych oczywiście). Kompot nie będzie wówczas tak intensywnie czerwony, smak będzie inny jednak równie wspaniały.

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU

SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU

www.e-ksiazkakucharska.pl

Dzisiaj przedstawiam przepis na SZYNKĘ DOMOWĄ przygotowaną w szynkowarze. Szynka jest niezwykle soczysta, a dzięki przyprawom również bardzo aromatyczna. Szynka otoczona jest wspaniałą galaretką, dzięki czemu długo pozostaje świeża i świetnie się kroi. Zapach prawdziwego, domowego mięsa  jest wręcz obłędny :)  Polecam z kromką świeżego pieczywa ! 

  

 SKŁADNIKI:

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 20-23g soli i 2g saletry potasowej*
  • liść laurowy
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 jagody jałowca (ewentualnie)
  •  pieprz do smaku (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 70 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
* jeżeli nie mamy dostępu do saletry potasowej, do wyrobu szynki możemy użyć peklosoli w ilości 25g (zwykłej soli już nie dodajemy - ewentualnie odrobinę do smaku) 
 

www.e-ksiazkakucharska.pl
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Szynkę dokładnie myjemy i osuszamy, kroimy na kawałki 3x3cm, lekko ubijamy tłuczkiem, wkładamy do miski.

Krok 2.
Przyprawy, czyli liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek, kolendrę oraz rozmaryn rozgniatamy w moździerzu, dodajemy peklosól, mieszamy - mieszankę wsypujemy do mięsa, ugniatamy całość przez minimum 15 minut - przykrywamy miskę i odstawiamy do lodówki na 24 godziny (po 12h jeszcze raz mięso ugniatamy przez około 10 minut).

Krok 3.
Po 24 godzinach chłodzenia, do mięsa dodajemy wodę oraz płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy czosnek i ponownie masujemy. Całość wkładamy do specjalnego woreczka przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90 stopni przez 2,5h. Studzimy i wkładamy do lodówki na około 8 godzin (szynkowaru nie otwieramy wcześniej i nie wyjmujemy szynki z woreczka).

*poziom wody w garnku powinien odpowiadać ilości farszu w szynkowarze (wody nie powinno być mniej);
*najlepsza temperatura warzenia dla mięsa wieprzowego to 80-85 stopni. Możemy ją kontrolować za pomocą specjalnego termometru, który wkładamy do szynkowaru przez otwór w pokrywce, wbijając go dalej w mięso;
*ważne, aby po zakończeniu warzenia szynki nie otwierać szynkowaru i nie wyjmować mięsa, całość powinna ostygnąć i powędrować do lodówki - dzięki temu soki, aromaty i smaki dokładnie rozłożą się w mięsie, a galaretka zastygnie się prawidłowo;
*do przygotowania tej szynki możemy użyć różnych ziół i przypraw (nawet przyprawa do gyrosa będzie dobra) - dobieramy nasze ulubione, dzięki temu zawsze uzyskamy wyjątkową i niepowtarzalną wędlinę domową.

*przygotowując wędliny w domu (szynki, kiełbasy itp.) musimy zawsze pamiętać o zachowaniu szczególnej czystości!

Życzę smacznego :)

 




ZUPA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI

ZUPA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI




ZUPA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM I LANYMI KLUSECZKAMI.


Pyszna i zdrowa zupa brokułowa, w sam raz dla Maluszka od 12 miesiąca życia. Zupa z brokułami przepis.


SKŁADNIKI:

- 100-150g piersi z kurczaka
- 5 różyczek brokułu
- 1 średnia marchewka
- 1 ziemniak
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- około 2 szklanki wody 
- pół łyżeczki suszonego majeranku
- odrobina soli morskiej (niekoniecznie)
na kluseczki:
- 1 całe jajko
- około 1 łyżka mąki pełnoziarnistej


PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Marchewkę i ziemniaka obierz, opłucz i pokrój w niewielką kosteczkę. Różyczki brokułu opłucz pod bieżącą wodą. Pierś z kurczaka dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę.

Krok 2.
W garnku zagotuj wodę. Wrzuć pokrojone warzywa oraz mięso kurczaka.Gotuj około 10 minut. 
Następnie dodaj różyczki brokułu, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Dosyp majeranek i wlej oliwę z oliwek. Możesz również doprawić do smaku solą morską. Wszystko gotuj jeszcze około 10-15 minut. 

Krok 3.
Lane kluseczki. Do niewielkiej miseczki wbij całe jajko i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj mąkę pełnoziarnistą. I wszystko dokładnie wymieszaj. Powstała masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę wody lub dosypać jeszcze mąki.

Krok 4.
W osobnym garnku zagotuj wodę. Za pomocą małej łyżeczki wlewaj masę jajeczno-mączną do wrzątku. Uważaj aby woda nie gotowała się mocno, bo kluseczki się rozpadną. 

Krok 5. 
Zupkę zmiksuj. Podawaj ciepłą z lanymi kluseczkami.

Smacznego :)

RADA : pozostałe lane kluseczki można wykorzystać na drugi dzień do zupki, lub na kolację podane z mlekiem i np. owocami.



 


Ebook

Przetwory domowe i inne wyroby tradycyjne

Grill i posiłki na świeżym powietrzu

CO NA OBIAD

Copyright © 2016 MOJA KSIĄŻKA KUCHARSKA , Blogger