wtorek, 13 stycznia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

KREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE


Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli, czosnku, miodu, octu jabłkowego oraz pomidorów. Całości smaku dopełnia mleczko kokosowe i szczypta chilli dla zaostrzenia smaku. Wszystko spowija delikatny smak i aromat oliwy z oliwek extra vergine Monini. Zupa ma delikatną konsystencję i naprawdę świetnie smakuje. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być ryż, makaron lub mięsne tortellini. Przed podaniem, zupę możemy obsypać cienkimi plasterkami czosnku i skropić oliwą z oliwek extra vergine Monini. Polecam!



SKŁADNIKI:

  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini + oliwa do skropienia zupy na talerzu
  • 2 duże, winne jabłka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 6% (lub winnego)
  • 2 łyżeczki miodu np. rzepakowego (neutralnego )
  • 1 puszka pomidorów lub około 5-6 sztuk dużych, świeżych pomidorów
  • kilka gałązek bazylii
  • szczypta chilli
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 -2 litry bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok.300ml)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, posypujemy odrobiną soli i cukru - podduszamy.

Krok 2.
Jabłka dokładnie myjemy (nie musimy obierać), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, dodajemy do cebuli - dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, aż jabłka zaczną lekko się rozpadać.

Krok 3.
Czosnek obieramy i rozgniatamy płaską stroną noża - dodajemy do jabłek i cebuli.

Krok 4.
Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki octu jabłkowego - mieszamy i smażymy całość, aż ocet odparuje (zajmie to około 2 minuty).

Krok 5.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki miodu, kilka gałązek bazylii, szczyptę chilli, świeżo zmielony, czarny pieprz - mieszamy- dodajemy pomidory z puszki lub umyte i pokrojone na kawałki świeże pomidory ( ze skórką ) - chwilę podduszamy (tak około 7 minut).

Krok 6.
W garnku zagotowujemy bulion drobiowy.

Krok 7.
Zawartość patelni blendujemy, przecieramy przez perlonowe sito (zupa jest wówczas bardziej aksamitna) - dodajemy do wrzącego bulionu, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą morską.

Propozycja podania : 

na talerzu układamy ciepłe mięsne tortellini, zalewamy je gorącą zupą, całość obsypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i skrapiamy obficie oliwą z oliwek extra vergine np. Monini. Możemy udekorować listkami świeżej bazylii lub mięty pieprzowej.

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl




Odkrywaj Mistrzowskie Smaki
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, stycznia 13, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE