wtorek, 13 stycznia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

KREM POMIDOROWO-KOKOSOWY NA WINNO-OLIWNYM AROMACIE


Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na niezwykłą zupę pomidorową - jest to krem na bazie duszonych winnych, aromatycznych jabłek, słodkiej cebuli, czosnku, miodu, octu jabłkowego oraz pomidorów. Całości smaku dopełnia mleczko kokosowe i szczypta chilli dla zaostrzenia smaku. Wszystko spowija delikatny smak i aromat oliwy z oliwek extra vergine Monini. Zupa ma delikatną konsystencję i naprawdę świetnie smakuje. Zupę podajemy z ulubionymi dodatkami, mogą to być ryż, makaron lub mięsne tortellini. Przed podaniem, zupę możemy obsypać cienkimi plasterkami czosnku i skropić oliwą z oliwek extra vergine Monini. Polecam!



SKŁADNIKI:

  • 3 średnie cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini + oliwa do skropienia zupy na talerzu
  • 2 duże, winne jabłka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego 6% (lub winnego)
  • 2 łyżeczki miodu np. rzepakowego (neutralnego )
  • 1 puszka pomidorów lub około 5-6 sztuk dużych, świeżych pomidorów
  • kilka gałązek bazylii
  • szczypta chilli
  • sól morska lub himalajska do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1,5 -2 litry bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego (ok.300ml)

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek extra vergine, dodajemy obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, posypujemy odrobiną soli i cukru - podduszamy.

Krok 2.
Jabłka dokładnie myjemy (nie musimy obierać), kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, dodajemy do cebuli - dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, aż jabłka zaczną lekko się rozpadać.

Krok 3.
Czosnek obieramy i rozgniatamy płaską stroną noża - dodajemy do jabłek i cebuli.

Krok 4.
Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki octu jabłkowego - mieszamy i smażymy całość, aż ocet odparuje (zajmie to około 2 minuty).

Krok 5.
Następnie dodajemy 2 łyżeczki miodu, kilka gałązek bazylii, szczyptę chilli, świeżo zmielony, czarny pieprz - mieszamy- dodajemy pomidory z puszki lub umyte i pokrojone na kawałki świeże pomidory ( ze skórką ) - chwilę podduszamy (tak około 7 minut).

Krok 6.
W garnku zagotowujemy bulion drobiowy.

Krok 7.
Zawartość patelni blendujemy, przecieramy przez perlonowe sito (zupa jest wówczas bardziej aksamitna) - dodajemy do wrzącego bulionu, wlewamy mleczko kokosowe i doprawiamy do smaku solą morską.

Propozycja podania : 

na talerzu układamy ciepłe mięsne tortellini, zalewamy je gorącą zupą, całość obsypujemy cieniutkimi plasterkami czosnku i skrapiamy obficie oliwą z oliwek extra vergine np. Monini. Możemy udekorować listkami świeżej bazylii lub mięty pieprzowej.

Smacznego :)





www.e-ksiazkakucharska.pl




Odkrywaj Mistrzowskie Smaki
Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, stycznia 13, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania