wtorek, 3 lutego 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

KAPUSTA SAŁATKOWA 


Przedstawiam dzisiaj przepis na kapustę sałatkową idealną jako dodatek do obiadu, na kanapkę lub po prostu jako zdrowa przekąska. Oprócz oczywiście kapusty, mamy tutaj m.in. paprykę słodką, marchew oraz cebulę. Polecam przepis na sałatkę z kapusty dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:

na 3 kg kapusty
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg marchwi
  • 0,5 kg papryki czerwonej
  • 400 g oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki octu 3% lub 9%
  • 100 g cukru
  • 30 g soli

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1. 
Marchew oraz cebulę obieramy, z kapusty usuwamy wierzchnie, zniszczone liście, paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne.

Krok 2.
Kapustę grubo szatkujemy, marchew ścieramy na tarce z dużymi oczkami, cebulę kroimy w talarki, a paprykę w słomki - wszystkie warzywa układamy w dużym naczyniu.

Krok 3.
Ocet mieszamy z olejem, solą oraz cukrem - roztwór zagotowujemy i zalewamy nim warzywa.

Krok 4.
Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki mielonej, czerwonej, słodkiej papryki.

Krok 5.
Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe i udane przetwory domowe >>>

Smacznego :)

www.e-ksiazkakucharska.pl

www.e-ksiazkakucharska.pl

Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, lutego 03, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne