poniedziałek, 2 lutego 2015



OKOŃ MORSKI PIECZONY W ZIOŁACH a'la GORDON RAMSAY


Przepis na okonia pieczonego w ziołach odnalazłam w książce " Sekrety szefa" Gordona Ramsay'a.

Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego smak jest wspaniały. Okonia piecze się na ziołach w szczelnie zawiniętym pakiecie. Jak pisze autor : "...kiedy się go otwiera po upieczeniu, wybucha cała gama wprost boskich aromatów..." Przepis podaję na dwie porcje - na cztery porcje potrzebujemy dwa okonie, które przygotowujemy w oddzielnych pakietach. Polecam przepis!



SKŁADNIKI:
  • 1 okoń morski (ok. 800g do 1 kg) - wypatroszony  i oskrobany z łusek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek estragonu
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek mięty cytrynowej ( mój dodatek )
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek szałwii (ja nie dodałam)
  • 4-5 łodyżek trawy cytrynowej, którą przecinamy wzdłuż na pół
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka ziarenek różnych rodzajów pieprzów (u mnie czarny i zielony)
  • oliwa z oliwek do smażenia + oliwa do skropienia
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża cytryna grubo pokrojona i skarmelizowana
  • sól (u mnie himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz
 dodatkowo :
  • arkusze folii aluminiowej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku oraz na zewnątrz. Ostrym nożem nacinamy skórę z obu stron ryby. 

Krok 2.
Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy rybę i krótko obsmażamy (po około 30 sekund z każdej strony) - zamykamy pory i nadajemy skórce delikatnej chrupkości.

Krok 4.
Na blacie rozkładamy arkusz folii, rozsypujemy na nim gałązki ziół, różnokolorowy pieprz, ziele angielskie, anyżek, układamy trawę cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny.

Krok 5.
Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi, aby utworzyć szczelny pakiet ( wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia  parę, dzięki której ryba się ugotuje.  Okonia odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby.

Krok 6.
Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Po upieczeniu, rybę odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła ( nie odwijamy folii).

Okonia podajemy gorącego, polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Smacznego :)

Moja Książka Kucharska poleca również inne proste przepisy na RYBY >>>


* zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 02, 2015 1 comment

1 komentarz:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne