poniedziałek, 2 lutego 2015



OKOŃ MORSKI PIECZONY W ZIOŁACH a'la GORDON RAMSAY


Przepis na okonia pieczonego w ziołach odnalazłam w książce " Sekrety szefa" Gordona Ramsay'a.

Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a jego smak jest wspaniały. Okonia piecze się na ziołach w szczelnie zawiniętym pakiecie. Jak pisze autor : "...kiedy się go otwiera po upieczeniu, wybucha cała gama wprost boskich aromatów..." Przepis podaję na dwie porcje - na cztery porcje potrzebujemy dwa okonie, które przygotowujemy w oddzielnych pakietach. Polecam przepis!



SKŁADNIKI:
  • 1 okoń morski (ok. 800g do 1 kg) - wypatroszony  i oskrobany z łusek
  • kilka gałązek rozmarynu
  • kilka gałązek estragonu
  • kilka gałązek tymianku
  • kilka gałązek mięty cytrynowej ( mój dodatek )
  • kilka gałązek bazylii
  • kilka gałązek szałwii (ja nie dodałam)
  • 4-5 łodyżek trawy cytrynowej, którą przecinamy wzdłuż na pół
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka ziarenek różnych rodzajów pieprzów (u mnie czarny i zielony)
  • oliwa z oliwek do smażenia + oliwa do skropienia
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża cytryna grubo pokrojona i skarmelizowana
  • sól (u mnie himalajska) i świeżo zmielony czarny pieprz
 dodatkowo :
  • arkusze folii aluminiowej

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Oskrobanego z łusek okonia bardzo dokładnie myjemy (szczególnie wewnątrz dbamy, aby nie została krew), ogon oraz płetwy przycinamy, rybę osuszamy ręcznikiem papierowym w środku oraz na zewnątrz. Ostrym nożem nacinamy skórę z obu stron ryby. 

Krok 2.
Okonia nacieramy oliwą, solą oraz pieprzem.

Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy rybę i krótko obsmażamy (po około 30 sekund z każdej strony) - zamykamy pory i nadajemy skórce delikatnej chrupkości.

Krok 4.
Na blacie rozkładamy arkusz folii, rozsypujemy na nim gałązki ziół, różnokolorowy pieprz, ziele angielskie, anyżek, układamy trawę cytrynową, a na wierzch kładziemy obsmażoną rybę, skrapiamy ją odrobiną oliwy, obkładamy dookoła plastrami cytryny.

Krok 5.
Na tak przygotowanego okonia nakładamy luźno drugi arkusz folii aluminiowej i mocno zwijamy brzegi, aby utworzyć szczelny pakiet ( wokół ryby powinno znajdować się sporo wolnego miejsca na wytwarzającą się podczas pieczenia  parę, dzięki której ryba się ugotuje.  Okonia odstawiamy na około 2 godziny w chłodne miejsce, aby smaki oraz aromaty ziół i przypraw przeniknęły do ryby.

Krok 6.
Okonia pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Po upieczeniu, rybę odstawiamy na około 10 minut, aby odpoczęła ( nie odwijamy folii).

Okonia podajemy gorącego, polewamy sosem wytworzonym podczas pieczenia.

Smacznego :)

Moja Książka Kucharska poleca również inne proste przepisy na RYBY >>>


* zdjęcia są przykładowe, nie odzwierciedlają potrawy
Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, lutego 02, 2015 1 comment

1 komentarz:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania