czwartek, 26 lutego 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY

 

Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość z nich wypróbowałam i zmodyfikowałam według "własnych smaków" i Was również zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam !



1)  WIELKANOCNY ŻUREK:

  • 0,7 litra kiszonego żuru
  • 2 marchewki
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 3 suszone grzyby
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 50g wędzonego boczku
  • 50dag białej kiełbasy
  • 200ml gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo
  • kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki.

Krok 2.
Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.

Krok 3.
Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę.

Krok 4.
Do wywaru  wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki grzyby, doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy (na wolnym ogniu).

Krok 5. 
Garnek z żurkiem zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek.

Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem.

Smacznego :)


2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE


SKŁADNIKI: 
  • 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu)
  • 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • chrzan (może być ze słoiczka) do smaku
  • zakwas na żur ( około pół litra zakwasu na litr wywaru)
dodatkowo :
  • szynka, kiełbasa, mięso gotowane lub chudy boczek
  • jajka ugotowane na twardo
  • zielenina do posypania
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Oba wywary, jarzynowy i z szynki łączymy w garnku, dodajemy drobniutko posiekany lub zmiażdżony czosnek, około 1 łyżkę majeranku, doprowadzamy do wrzenia, na koniec, cały czas mieszając, wlewamy zakwas na żur, zagotowujemy.
   Do żurku dodajemy starty chrzan i doprawiamy do smaku, chwilę gotujemy

Nasz żur nie powinien być gęsty, raczej niech będzie rzadki, niemal przeźroczysty i mocno kwaśny.

Po zdjęciu z ognia do żuru można dodać gęstej śmietany, która dodatkowo zabieli go, ale nie jest to konieczne.

Krok 2.
Do wazy wsypujemy pokrojone w kostkę wędliny (szynkę, kiełbasę, chudy boczek, gotowane mięso), dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka, zalewamy wszystko gorącym żurem i podajemy na stół. 
Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu.

Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Smacznego :)


3) ŻUR PO KIELECKU


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kwasu z ogórków
  • 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu)
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 10 dag gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • zielenina do posypania 
  • jajka ugotowane na twardo
dodatkowo:
  • ziemniaki z wody okraszone słoninką lub pieczywo

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy.

Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem .

Krok 3.
Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu.

Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną.

Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, ziemniakami z wody polanymi stopioną słoną lub pieczywem.

Smacznego :)


4) ŻUR ZAKOPIAŃSKI


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego (np. z pierwszego przepisu lub koncentratu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g świeżej słoniny
  • 100g wędzonego boczku
  • 250g dobrej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • ziemniaki z wody (całe lub tłuczone) polane stopioną słoniną i podsmażoną cebulką

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wywar jarzynowy zagotowujemy, dodajemy drobniutko pokrojony czosnek, wlewamy zakwas, zagotowujemy.

Krok 2.
Słoninę oraz boczek kroimy w niewielką kostkę, kiełbasę w plasterki, podsmażamy - dodajemy do żurku , chwilę gotujemy.
Na koniec dodajemy wymieszaną z mąką śmietanę, mieszamy i chwilę podgotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego :)


5) ŻUR Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI:
  • 1-1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku
  • 4 ziemniaki
  • 300g kiełbasy
  • 1,5-2 litry bulionu wołowego (może być z koncentratu)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę, zagotowujemy - gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2.
Pod koniec gotowania dodajemy roztarty z solą czosnek, przyprawę, zioła i żurek, który przecedzamy przez niezbyt gęste sito, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Krok 3.
Do żurku dodajemy  zahartowaną śmietanę, zagotowujemy.

Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lutego 26, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne