czwartek, 26 lutego 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ŻURY

 

Przedstawiam Wam moi drodzy przepisy na barszcze i żury jakie zebrałam na przestrzeni lat w mojej książce kucharskiej. Większość z nich wypróbowałam i zmodyfikowałam według "własnych smaków" i Was również zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam !



1)  WIELKANOCNY ŻUREK:

  • 0,7 litra kiszonego żuru
  • 2 marchewki
  • 1 niewielki korzeń pietruszki
  • niewielki kawałek selera (korzeń)
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 3 suszone grzyby
  • 1 liść laurowy
  • 2 ząbki czosnku
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 50g wędzonego boczku
  • 50dag białej kiełbasy
  • 200ml gęstej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo
  • kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa i przyprawy wyjmujemy (nie będą nam już potrzebne ), grzyby kroimy w paseczki.

Krok 2.
Białą kiełbasę myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach i razem z boczkiem dodajemy do wywaru jarzynowego - gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut.

Krok 3.
Następnie boczek i kiełbasę wyjmujemy - kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w kostkę.

Krok 4.
Do wywaru  wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki grzyby, doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy (na wolnym ogniu).

Krok 5. 
Garnek z żurkiem zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek.

Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem.

Smacznego :)


2) ŻUREK WIELKANOCNY NA SZYNCE


SKŁADNIKI: 
  • 2 szklanki esencjonalnego wywaru z warzyw (np. z pierwszego przepisu)
  • 1,5 litra wywaru z szynki lub mięsa np: żeberek, ogonówki
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • chrzan (może być ze słoiczka) do smaku
  • zakwas na żur ( około pół litra zakwasu na litr wywaru)
dodatkowo :
  • szynka, kiełbasa, mięso gotowane lub chudy boczek
  • jajka ugotowane na twardo
  • zielenina do posypania
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
 Oba wywary, jarzynowy i z szynki łączymy w garnku, dodajemy drobniutko posiekany lub zmiażdżony czosnek, około 1 łyżkę majeranku, doprowadzamy do wrzenia, na koniec, cały czas mieszając, wlewamy zakwas na żur, zagotowujemy.
   Do żurku dodajemy starty chrzan i doprawiamy do smaku, chwilę gotujemy

Nasz żur nie powinien być gęsty, raczej niech będzie rzadki, niemal przeźroczysty i mocno kwaśny.

Po zdjęciu z ognia do żuru można dodać gęstej śmietany, która dodatkowo zabieli go, ale nie jest to konieczne.

Krok 2.
Do wazy wsypujemy pokrojone w kostkę wędliny (szynkę, kiełbasę, chudy boczek, gotowane mięso), dodajemy ugotowane na twardo i pokrojone jajka, zalewamy wszystko gorącym żurem i podajemy na stół. 
Na koniec żurek możemy obsypać wiórkami świeżego chrzanu.

Podajemy ze świeżym chrupiącym pieczywem.

Smacznego :)


3) ŻUR PO KIELECKU


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka kwasu z ogórków
  • 1 litr bulionu wołowego (może być z koncentratu)
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • 10 dag gęstej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • zielenina do posypania 
  • jajka ugotowane na twardo
dodatkowo:
  • ziemniaki z wody okraszone słoninką lub pieczywo

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Do garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy.

Krok 2.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem .

Krok 3.
Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu.

Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną.

Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, ziemniakami z wody polanymi stopioną słoną lub pieczywem.

Smacznego :)


4) ŻUR ZAKOPIAŃSKI


SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka zakwasu na żurek
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 3 szklanki wywaru jarzynowego (np. z pierwszego przepisu lub koncentratu)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g świeżej słoniny
  • 100g wędzonego boczku
  • 250g dobrej kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
  • ziemniaki z wody (całe lub tłuczone) polane stopioną słoniną i podsmażoną cebulką

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Wywar jarzynowy zagotowujemy, dodajemy drobniutko pokrojony czosnek, wlewamy zakwas, zagotowujemy.

Krok 2.
Słoninę oraz boczek kroimy w niewielką kostkę, kiełbasę w plasterki, podsmażamy - dodajemy do żurku , chwilę gotujemy.
Na koniec dodajemy wymieszaną z mąką śmietanę, mieszamy i chwilę podgotowujemy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Smacznego :)


5) ŻUR Z KIEŁBASĄ I ZIEMNIAKAMI


SKŁADNIKI:
  • 1-1,5 szklanki dobrze ukwaszonego żytniego żurku
  • 4 ziemniaki
  • 300g kiełbasy
  • 1,5-2 litry bulionu wołowego (może być z koncentratu)
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka przyprawy typu 'jarzynka'
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Umyte i obrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną na kawałki kiełbasę, zagotowujemy - gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2.
Pod koniec gotowania dodajemy roztarty z solą czosnek, przyprawę, zioła i żurek, który przecedzamy przez niezbyt gęste sito, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy do smaku.

Krok 3.
Do żurku dodajemy  zahartowaną śmietanę, zagotowujemy.

Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, lutego 26, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania