poniedziałek, 2 marca 2015


www.e-ksiazkakucharska.pl

PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ


Kolejna odsłona z cyklu "Przepisy na Wielkanoc" - dzisiaj przystawki z jaj.

Źródłem inspiracji były przepisy Pani  Ewy Aszkiewicz, które mocno polecam :)

Moi Drodzy, podaję Wam oryginalne przepisy Pani Ewy - możecie je oczywiście modyfikować według własnych smaków. Mam nadzieję, że spodobają się Wam te pomysły na jajka Wielkanocne :)


1) JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU


SKŁADNIKI:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 20 dag delikatnego pasztetu z drobiu lub cielęciny
  • zielenina do dekoracji
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól i biały, mielony pieprz do smaku
 sos:
  • szklanka kwaśnej kremówki
  • łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika)
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól
  • kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny
  • 2 łyżki mleka
 PRZYGOTOWANIE:

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet ucieramy ze śmietaną (farsz powinien być jednolity i pulchny), gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Gotowym nadziewamy polówki jajek.
W niewielkiej ilości zimnej wody moczymy żelatynę, gdy napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku.
Przygotowujemy sos : śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką i dekoracyjnie rozkładamy na połówkach jajek.

Półmisek dekorujemy zieleniną, układamy jajka, całość posypujemy utartymi żółtkami jak złotym deszczem.
Podajemy lekko przechłodzone nie później niż 30 minut po przygotowaniu.

www.e-ksiazkakucharska.pl

2)JAJKA FASZEROWANE W MAJONEZIE


SKŁADNIKI:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka pasztetu z drobiu lub królika (20dag)
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 25 dag małych pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki keczupu
  • szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • musztarda
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji
 PRZYGOTOWANIE:

Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko pokrojone pieczarki i, często mieszając, podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sok wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia. Pasztet rozcieramy ze śmietaną na gładką masę, dodajemy zasmażone pieczarki, przyprawy, wyrabiamy farsz (powinien być puszysty i lekko pikantny). Gotowym napełniamy połówki jajek ("z czubkiem"), układamy na udekorowanym półmisku.

Przygotowujemy sos : majonez łączymy ze śmietaną i roztartymi żółtkami, doprawiamy, polewamy jajka z obu stron, pozostawiając środek wolny, przybieramy cząstkami m pomidora, ogórka, zieleniną itp.


3) JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI


SKŁADNIKI:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • szklanka pieczarek w naturalnej zalewie
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2-3 pędy młodego czosnku
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki, liście sałaty, paseczki z czerwonej papryki itp. do dekoracji
 PRZYGOTOWANIE:

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce.
Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczypiorek, czosnek i przyprawy. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i delikatnie doprawiamy do smaku.
Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na udekorowanym półmisku, posypujemy papryką pokrojoną w paseczki.

www.e-ksiazkakucharska.pl

4) JAJKA FASZEROWANE RZEŻUCHĄ


SKŁADNIKI:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • kopiasta łyżka majonezu
  • łyżka musztardy
  • duża parówka lub 10dag kiełbasy parówkowej
  • sól, pieprz
  • 2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
  • marynowana papryka
  • zielenina, listki rzeżuchy, plasterki cytryny itp. do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Obrane ze skorupki jajka kroimy wzdłuż na połowę, delikatnie wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce.
Drobniutko pokrojoną parówkę ucieramy z  żółtkami, posiekaną rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyprawy, wyrabiamy.
Nadziewamy białka, formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na udekorowanym półmisku, posypujemy rzeżuchą i marynowaną papryką.
Podajemy zaraz po przygotowaniu.

www.e-ksiazkakucharska.pl

5) JAJKA FASZEROWANE KREMEM Z SARDYNEK


SKŁADNIKI:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka sardynek w oliwie
  • sól, pieprz
  • łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
  • zielenina, plasterki cytryny, sałata itp. do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce.
Żółtka i sardynki wraz oliwą ucieramy w malakserze na jednolity krem, gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Jeżeli masa będzie zbyt ścisła, dodajemy łyżkę gęstej śmietany. Masę nakładamy do woreczka z końcówką, napełniamy nią dekoracyjnie ułożone na półmisku białka. przybieramy zielenią, plasterkami cytryny itp.

www.e-ksiazkakucharska.pl

6) JAJECZNA AWANTURKA


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka sardynek w oliwie
  • czerwone cebula
  • szczypta soli i pieprzu
  • plasterki pomidora, zielenina, sałata do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:

Obrane ze skorupek jajka przekrawamy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Sardynki rozcieramy z posiekaną cebulą, dodajemy żółtka, przyprawy, ucieramy, aż masa będzie jednolita i gładka, przekładamy do woreczka z końcówką. Białka dekoracyjnie napełniamy, rozkładamy na plasterkach pomidora, przybieramy zieleniną. Podajemy nie później niż 15 minut po przygotowaniu.

Smacznego :)

 


Posted by Katarzyna Kopacz On poniedziałek, marca 02, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE