środa, 27 maja 2015



KOTLETY MIELONE Z GRILLA


Potrawa niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu - świetnie smakuje ze świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy.  Polecam przepis na kotlety mielone z grilla.

 

Czas przygotowania : 30 minut
Liczba sztuk: 8

SKŁADNIKI:
  • 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej)
  • 4 filety z sardeli
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • olej do smarowania kotletów
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, aby zmiękła.

Krok 2.
Filety z sardeli płuczemy, osuszamy - drobno siekamy.

Krok 3.
Bułkę mocno odciskamy z płynu. Mięso mielone ugniatamy z  masą kiełbasianą, bułką, posiekaną sardelą, posiekaną drobno cebulą, kaparami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki, chili, sól oraz pieprz - dokładnie wyrabiamy, doprawiamy ewentualnie do smaku.

Krok 4.
Z masy mięsnej formujemy 8 kotletów - kotlety pieczemy z każdej strony przez około 5 minut. Po każdym odwróceniu smarujemy je niewielką ilością oleju.

Smacznego :)

 
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, maja 27, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania