czwartek, 14 maja 2015


POTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIĘSNE SZASZŁYKI


Przedstawiam Wam przepis na szaszłyki mięsne ... bardzo kolorowe :) 

Szaszłyki te składają się z różnych rodzajów mięsa oraz warzyw, dlatego pamiętajcie, że, aby wszystkie składniki były jednocześnie gotowe do spożycia, powinny być mniej więcej tej samej wielkości. 

Moi Drodzy, szaszłyki te pochodzą z mojego zbioru wypróbowanych przepisów, więc gorąco polecam. Możecie wprowadzać nowe smaki...przyprawy - do marynaty jak i do samych szaszłyków...bawcie się tym dobrze :)

Polecam !


Czas marynowania : około 10h
czas przygotowania : około 50min.

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
  • 200g rumsztyka w jednym kawałku
  • 200g karkówki w jednym kawałku
  • 200g filetu z piersi kurczaka
  • po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 2 cebule
  • 100g małych pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 łyżka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę.

Krok 2.
Paprykę oraz pieczarki oczyszczamy i myjemy. Cebulę obieramy. Cebulę oraz paprykę kroimy na kawałki.

Krok 3.
Przygotowujemy dwa rodzaje szaszłyków:
pierwsze - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki papryki, cebuli, wołowiny i wieprzowiny;
drugie - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki kurczaka, grzyby i pozostałą paprykę oraz cebulę.

Krok 4.
Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony czosnek, oczyszczoną z ziaren i posiekaną drobno papryczkę chili, tymianek oraz ziarna marynowanego, zielonego pieprzu - mieszamy.

Krok 5.
Szaszłyki wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - marynujemy ok. 10h (najlepiej przez całą noc).
Następnie szaszłyki wyjmujemy z marynaty, którą odstawiamy (będzie nam jeszcze potrzebna)

Krok 6.
Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 10 minut, w tym czasie często je obracamy i polewamy marynatą.

Smacznego :) 

*zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z FreeDigitalPhotos.net
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, maja 14, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania