czwartek, 14 maja 2015


POTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIĘSNE SZASZŁYKI


Przedstawiam Wam przepis na szaszłyki mięsne ... bardzo kolorowe :) 

Szaszłyki te składają się z różnych rodzajów mięsa oraz warzyw, dlatego pamiętajcie, że, aby wszystkie składniki były jednocześnie gotowe do spożycia, powinny być mniej więcej tej samej wielkości. 

Moi Drodzy, szaszłyki te pochodzą z mojego zbioru wypróbowanych przepisów, więc gorąco polecam. Możecie wprowadzać nowe smaki...przyprawy - do marynaty jak i do samych szaszłyków...bawcie się tym dobrze :)

Polecam !


Czas marynowania : około 10h
czas przygotowania : około 50min.

SKŁADNIKI:
na 4 porcje
  • 200g rumsztyka w jednym kawałku
  • 200g karkówki w jednym kawałku
  • 200g filetu z piersi kurczaka
  • po 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
  • 2 cebule
  • 100g małych pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 łyżka marynowanych ziaren zielonego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę.

Krok 2.
Paprykę oraz pieczarki oczyszczamy i myjemy. Cebulę obieramy. Cebulę oraz paprykę kroimy na kawałki.

Krok 3.
Przygotowujemy dwa rodzaje szaszłyków:
pierwsze - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki papryki, cebuli, wołowiny i wieprzowiny;
drugie - na szpilki do szaszłyków nadziewamy na zmianę kawałki kurczaka, grzyby i pozostałą paprykę oraz cebulę.

Krok 4.
Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy zmiażdżony czosnek, oczyszczoną z ziaren i posiekaną drobno papryczkę chili, tymianek oraz ziarna marynowanego, zielonego pieprzu - mieszamy.

Krok 5.
Szaszłyki wkładamy do płaskiego naczynia, zalewamy marynatą - marynujemy ok. 10h (najlepiej przez całą noc).
Następnie szaszłyki wyjmujemy z marynaty, którą odstawiamy (będzie nam jeszcze potrzebna)

Krok 6.
Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 10 minut, w tym czasie często je obracamy i polewamy marynatą.

Smacznego :) 

*zdjęcie dzięki uprzejmości tiverylucky z FreeDigitalPhotos.net
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, maja 14, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne