środa, 27 maja 2015




SZASZŁYKI EGZOTYCZNE
...z ananasem i papają. Szaszłyki egzotyczne to kolejna moja propozycja potrawy na grill-party :)Szaszłyki te zaskakują nie tylko pięknymi kolorami, ale także i ciekawym smakiem - mamy tutaj słodycz ananasa, cebuli, wspaniały smak papai, a całości dopełnia kontrastowa ostrość chili.Moi Drodzy mam nadzieję, że przepis na te kolorowe, egzotyczne szaszłyki spodoba się Wam - wypróbujcie, polecam :)



Czas przygotowania :35 minut +około 4h marynowania
Liczba porcji : 4

SKŁADNIKI:
  • 500g rostbefu w jednym kawałku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 plastry ananasa z puszki
  • 1 owoc papai
  • 1 papryka (czerwona, zielona lub żółta)
  • 80ml ciemnego rumu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka mielonej chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę o boku około 3cm.

Krok 2.
Cebulę i czosnek obieramy - drobno siekamy.

Krok 3.
Plastry ananasa odsączamy z zalewy - kroimy na kęsy.

Krok 4.
W misce mieszamy kawałki mięsa, posiekaną cebulę, czosnek, ananasa oraz rum, oprószamy chili - odstawiamy pod przykryciem na 4h do zamarynowania (w temp. pokojowej).

Krok 5.
Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne - kroimy na kawałki.

Krok 6.
Papaję przekrawamy na pół, obieramy, łyżką usuwamy gniazdo nasienne - miąższ kroimy w kostkę i wraz z kawałkami mięsa, ananasa i papryki nabijamy na patyczki lub szpilki do szaszłyków.

Krok 7.
Ocet mieszamy z oliwą oraz sosem sojowym - możemy ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na grillu przez około 5 minut, następnie odwracamy je , smarujemy marynatą octowo-olejową i pieczemy przez kolejne 5 minut.

Smacznego :)




*zdjęcia dzięki użytkownikowi KEKO64 z freedigitalphotos.net
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, maja 27, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania