wtorek, 31 maja 2016





DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY


Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest niezwykle delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :)

Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie :)  

Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni.


Liczba porcji : 2-3

SKŁADNIKI:
  •  6 dużych jaj
  • 25g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • sól morska, mielony pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na zimną patelnię, z grubym dnem, rozbijamy jajka, stawiamy na najmniejszym ogniu i dodajemy połowę masła - drewnianą łyżką mieszamy zawartość patelni.

Krok 2.
Gdy jajka zaczną się ścinać, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Staramy się , aby jajecznica miała konsystencję lekko grudkowatą. Co pewien czas zestawiamy jajecznicę z ognia, aby jajka nie podgrzewały się zbyt mocno.

Krok 3
Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami

Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego.
Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora lub pomidorki koktajlowe.
 Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 31, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    Blogroll

    Durszlak.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Blogger templates

    Odszukaj.com - przepisy kulinarne