wtorek, 31 maja 2016





DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY


Jajecznica przygotowana wg. przepisu Gordona jest niezwykle delikatna i puszysta. Wygląda pięknie i jest naprawdę smaczna. Świetnie smakuje ze smażonymi grzybami lub pomidorkami koktajlowymi - najlepiej prosto z krzaczka :)

Dzięki pysznemu jedzeniu można wieść dłuższe, zdrowe i szczęśliwe życie :)  

Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni.


Liczba porcji : 2-3

SKŁADNIKI:
  •  6 dużych jaj
  • 25g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • sól morska, mielony pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek
 
PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Na zimną patelnię, z grubym dnem, rozbijamy jajka, stawiamy na najmniejszym ogniu i dodajemy połowę masła - drewnianą łyżką mieszamy zawartość patelni.

Krok 2.
Gdy jajka zaczną się ścinać, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Staramy się , aby jajecznica miała konsystencję lekko grudkowatą. Co pewien czas zestawiamy jajecznicę z ognia, aby jajka nie podgrzewały się zbyt mocno.

Krok 3
Na koniec dodajemy do jajecznicy śmietanę, sól morską oraz pieprz. Posypujemy posiekanym, świeżym szczypiorkiem lub kiełkami

Do jajecznicy możemy przygotować tosty z chleba wiejskiego.
Tosty kładziemy na płaskich talerzach, a na wierzch każdego nakładamy jajecznicę. Obok układamy plasterki pomidora lub pomidorki koktajlowe.
 Podajemy natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego :)


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, maja 31, 2016 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania