środa, 19 sierpnia 2015


GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY

 

Przygotowane na grillu, według przepisu Gordona Ramsay'a, befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam!


SKŁADNIKI:
  • 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy)
  • 2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie)
  • 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu - lekko rozgniecione
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku w łupinach
  • 2 cytryny
  • sól morska i pieprz do smaku
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy polędwicę do zamarynowania : mięso wkładamy do płytkiego naczynia, nacieramy 1 łyżeczką mielonej papryki i posypujemy ziarnami różowego pieprzu, całość polewamy winem oraz 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

Krok 2.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze układamy papryki, polewamy 2 łyżkami oliwy, obkładamy ząbkami czosnku - pieczemy 15-20 minut, do momentu. gdy skóry warzyw zrumienią się i zmiękną - odkładamy do ostygnięcia.

Krok 3.
Przygotowujemy  sos :
Ostudzone papryki obieramy ze skóry i usuwamy ziarna, czosnek z łupinek - wkładamy do pojemnika robota kuchennego, wlewamy soki z brytfanny, na której piekły się warzywa - miksujemy na pastę. Cały czas miksując dodajemy do pasty 1 łyżeczkę mielonej papryki, sok z 1/2 cytryny oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Pozostałą cytrynę kroimy w plastry - usuwamy pestki.

Krok 5.
Zamarynowaną polędwicę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez 3-5 minut z każdej strony, upieczoną przekładamy na talerz i, pod przykryciem, odstawiamy na 5 minut, aby soki dokładnie rozeszły się w mięsie.

Befsztyki podajemy polane sosem z plastrami cytryny oraz ulubioną, lekką sałatką.

Smacznego :)

* zdjęcie dzięki użytkownikowi Apolonia z freedigitalphotos.net
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 19, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania