środa, 19 sierpnia 2015


GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY

 

Przygotowane na grillu, według przepisu Gordona Ramsay'a, befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam!


SKŁADNIKI:
  • 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy)
  • 2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie)
  • 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu - lekko rozgniecione
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku w łupinach
  • 2 cytryny
  • sól morska i pieprz do smaku
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy polędwicę do zamarynowania : mięso wkładamy do płytkiego naczynia, nacieramy 1 łyżeczką mielonej papryki i posypujemy ziarnami różowego pieprzu, całość polewamy winem oraz 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.

Krok 2.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blasze układamy papryki, polewamy 2 łyżkami oliwy, obkładamy ząbkami czosnku - pieczemy 15-20 minut, do momentu. gdy skóry warzyw zrumienią się i zmiękną - odkładamy do ostygnięcia.

Krok 3.
Przygotowujemy  sos :
Ostudzone papryki obieramy ze skóry i usuwamy ziarna, czosnek z łupinek - wkładamy do pojemnika robota kuchennego, wlewamy soki z brytfanny, na której piekły się warzywa - miksujemy na pastę. Cały czas miksując dodajemy do pasty 1 łyżeczkę mielonej papryki, sok z 1/2 cytryny oraz 2-3 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Krok 4.
Pozostałą cytrynę kroimy w plastry - usuwamy pestki.

Krok 5.
Zamarynowaną polędwicę pieczemy na mocno rozgrzanym grillu przez 3-5 minut z każdej strony, upieczoną przekładamy na talerz i, pod przykryciem, odstawiamy na 5 minut, aby soki dokładnie rozeszły się w mięsie.

Befsztyki podajemy polane sosem z plastrami cytryny oraz ulubioną, lekką sałatką.

Smacznego :)

* zdjęcie dzięki użytkownikowi Apolonia z freedigitalphotos.net
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, sierpnia 19, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE