wtorek, 11 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl



OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ NA ZIMĘ


Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI.

Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre i nie za słodkie - takie lekko orientalne w smaku. Chrupiące. Naprawdę polecam!


SKŁADNIKI:
  • około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych
  • około 3 cebule
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
ZALEWA:
  • 5 szklanek wody 
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy np. w piekarniku. Oglądamy zakrętki pod kątem uszkodzeń lub rdzy - takie bezwzględnie usuwamy. 

Krok 2.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy około 2 godziny.

Krok 3.
Wymoczone ogórki obieramy i kroimy na dowolne kawałki - plasterki, słupki, ćwiartki - tak jak lubimy.

Krok 4.
Cebule obieramy, kroimy w krążki .

Krok 5.
Do każdego słoiczka wkładamy przygotowane ogórki (ciasno), dokładamy po krążku cebuli, kilka ziaren pieprzu oraz po 1 ziarenku ziela angielskiego.

Krok 6.
Przygotowujemy zalewę : w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, curry oraz kurkumą. Wszystko mieszamy, aby składniki zalewy dobrze się połączyły, a cukier dokładnie rozpuścił.

Krok 7.
Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słoikach, te szczelnie zamykamy.

Krok 8.
Pasteryzacja:
- w garnku - spód garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce;

- w piekarniku - słoiki wkładamy do chłodnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez około 20 minut od chwili uzyskania ustawionej temperatury.

Ogórki są gotowe do spożycia po około 2 tygodniach od przygotowania.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 11, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania