wtorek, 11 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl



OGÓRKI W ZALEWIE CURRY Z KURKUMĄ NA ZIMĘ


Przetwory domowe na zimę - OGÓRKI.

Przepisów na ogórki w curry jest bardzo wiele - to dobrze, bo każdy znajdzie coś dla siebie - mamy ogórki z dodatkiem czerwonej papryki, przyprawy do gyrosa, a u mnie ogórki w zalewie curry z kurkumą. Ogórki są wyśmienite. Nie za ostre i nie za słodkie - takie lekko orientalne w smaku. Chrupiące. Naprawdę polecam!


SKŁADNIKI:
  • około 2,5 - 3kg świeżych ogórków gruntowych
  • około 3 cebule
  • gorczyca
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
ZALEWA:
  • 5 szklanek wody 
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki kurkumy
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy i wyparzamy np. w piekarniku. Oglądamy zakrętki pod kątem uszkodzeń lub rdzy - takie bezwzględnie usuwamy. 

Krok 2.
Ogórki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do miski z zimną wodą i moczymy około 2 godziny.

Krok 3.
Wymoczone ogórki obieramy i kroimy na dowolne kawałki - plasterki, słupki, ćwiartki - tak jak lubimy.

Krok 4.
Cebule obieramy, kroimy w krążki .

Krok 5.
Do każdego słoiczka wkładamy przygotowane ogórki (ciasno), dokładamy po krążku cebuli, kilka ziaren pieprzu oraz po 1 ziarenku ziela angielskiego.

Krok 6.
Przygotowujemy zalewę : w garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą, curry oraz kurkumą. Wszystko mieszamy, aby składniki zalewy dobrze się połączyły, a cukier dokładnie rozpuścił.

Krok 7.
Gorącym roztworem zalewamy ogórki w słoikach, te szczelnie zamykamy.

Krok 8.
Pasteryzacja:
- w garnku - spód garnka wykładamy ściereczką, wstawiamy słoiki, zalewamy je wodą do 3/4 ich wysokości, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie słoiki wyjmujemy z garnka, odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia. Przenosimy w chłodne i ciemne miejsce;

- w piekarniku - słoiki wkładamy do chłodnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 120 stopni i pasteryzujemy przez około 20 minut od chwili uzyskania ustawionej temperatury.

Ogórki są gotowe do spożycia po około 2 tygodniach od przygotowania.

Smacznego :)


www.e-ksiazkakucharska.pl


Posted by Katarzyna Kopacz On wtorek, sierpnia 11, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE