niedziela, 16 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ


Kolejna odsłona z serii 'przetwory domowe na zimę' - ogórki w zalewie musztardowej.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg ogórków gruntowych
ZALEWA:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej.
  • 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy)
  • 1 łyżeczka kurkumy
dodatkowo do każdego słoika:
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.
Ogórki myjemy i kroimy w plastry.

Krok 3.
Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz  pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki.

Krok 4.
Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Gorącym roztworem zalewamy ogórki, mocno zakręcamy.

Krok 5.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą : 10 minut od chwili zawrzenia wody,
- w piekarniku : 25 minut w 120 stopniach (słoiki wkładamy do lekko ciepłego piekarnika).

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, sierpnia 16, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE