niedziela, 16 sierpnia 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ


Kolejna odsłona z serii 'przetwory domowe na zimę' - ogórki w zalewie musztardowej.

Polecam przepis!


SKŁADNIKI:
  • 2 kg ogórków gruntowych
ZALEWA:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej.
  • 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej (smakujemy zalewę i ewentualnie doprawiamy)
  • 1 łyżeczka kurkumy
dodatkowo do każdego słoika:
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego
 PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy (zardzewiałe lub uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi).

Krok 2.
Ogórki myjemy i kroimy w plastry.

Krok 3.
Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz  pieprz ziarnisty. Ciasno układamy ogórki.

Krok 4.
Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Gorącym roztworem zalewamy ogórki, mocno zakręcamy.

Krok 5.
Pasteryzacja:
- w garnku z wodą : 10 minut od chwili zawrzenia wody,
- w piekarniku : 25 minut w 120 stopniach (słoiki wkładamy do lekko ciepłego piekarnika).

Smacznego :) 

www.e-ksiazkakucharska.pl



Posted by Katarzyna Kopacz On niedziela, sierpnia 16, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania