czwartek, 17 września 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY


Co roku przyroda zasypuje nas owocami i warzywami. I już od niepamiętnych czasów ludzie próbują je przechowywać. Kiedyś, dla naszych przodków, była to konieczność, jeśli chcieli spożywać urozmaicone i bogate w witaminy potrawy w miesiącach zimowych. Dzisiaj, kiedy robienie zapasów na zimę nie jest tak konieczne, własne przetwory domowe znów są modne i pożądane. Wiele Pań ma ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom.

Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu. Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, wypróbowany i polecam!


Podaję oryginalny przepis, możecie go wzbogacić o własne ulubione zioła i przyprawy. 

SKŁADNIKI:
  • 3kg cukini
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg czerwonej papryki
  • około 800g koncentratu pomidorowego 
  • 1 kg cukru
  • 1 i 1/2 szklanki octu  10%
  • 2 łyżki przyprawy do spaghetti
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa (ewentualnie)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Krok 1.
Cukinię myjemy, kroimy wraz ze skórką w dużą kostkę, zasypujemy solą niejodowaną (1-2 łyżki) i odstawiamy, najlepiej na noc, aby puściła sok.

Krok 2.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne - kroimy w kostkę.

Krok 3.
Cebulę obieramy -  siekamy (niezbyt drobno).

Krok 4.
Wszystkie przygotowane warzywa, wraz z osączoną cukinią, wkładamy do dużego garnka.

Krok 5.
Zagotowujemy ocet z cukrem - gorącym roztworem zalewamy warzywa, całość gotujemy przez 20 minut.

Krok 6.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy, mieszamy i gotujemy przez kolejne 10 minut na niewielkim ogniu .

Gorący sos nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, mocno zakręcamy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy czystą ściereczką. Po ostudzeniu słoiki z sosem przenosimy w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On czwartek, września 17, 2015 No comments

0 komentarze:

Prześlij komentarz

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE