środa, 16 września 2015

www.e-ksiazkakucharska.pl

PASTA POMIDOROWA


Pasty pomidorowe, nazywane również sosami, mogą mieć różna konsystencję. Głównym składnikiem są oczywiście pomidory, które łączy się z owocami i różnymi aromatycznymi dodatkami. Przyprawia się je aby miały smak bardziej ostry lub łagodny. Nadają się jako składnik zimnych sosów do mięsa, jako dodatek do białych lub żółtych serów, do pieczywa itp. Ponieważ pasty przygotowuje się przez parowanie zagęszczając masę, brak w nich witaminy C. 

Moi Drodzy, dzisiaj przepis na domową pastę pomidorową, taki podstawowy - możecie go wzbogacić dodając ulubione zioła i przyprawy. Polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3kg pomidorów
  • 3 duże cebule
  • po kilkanaście ziaren gorczycy oraz goździków
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub słodkiej)
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • ulubione zioła (bazylia, rozmaryn lub tymianek) - ewentualnie
  • zmiażdżony czosnek - ewentualnie
PRZYGOTOWANIE :

Krok 1.
Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi.

Krok 2.
Pomidory myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem (w tym momencie możemy dodać kilka ząbków rozgniecionego czosnku), rozgotowujemy pod przykryciem - przecieramy przez perlonowe sito.

Krok 2.
Cebulę obieramy, drobno siekamy, dodajemy do przetartych pomidorów, wsypujemy gorczycę, gotujemy do momentu, aż masa zmniejszy objętość o 1/3.

Krok 3.
Do przecieru wsypujemy cukier, sól, paprykę, zmielony pieprz oraz ziele angielskie, dodajemy ewentualnie nasze ulubione zioła i jeszcze zagęszczamy przez kilka minut.

Krok 4.
Małe wyprażone słoiki napełniamy po brzegi gorącą pastą, szczelnie zamykamy, pasteryzujemy 15-20 minut w 90 stopniach.

Tak przygotowana pasta jest świetna do białych serów, wędlin, jaj itd.

Smacznego :)
Posted by Katarzyna Kopacz On środa, września 16, 2015 2 comments

2 komentarze:

  • RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

    NA PRZYJĘCIE

    Top blogi

    OBSERWUJ BLOGA

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania

    NA PIKNIK

    przepisy.pl

    Przepisy.pl

    NA GRILLA

    Moja Książka Kucharska.Wszystkie prawa zastrzeżone. Obsługiwane przez usługę Blogger.

    PRZETWORY DOMOWE

    Miejsce poswiecone pasji do gotowania